66 vizualizări 8 feb 2010

Odată şi-odată trebuia să se întâmple. "Avatar" nu putea rămâne veşnic în fruntea box office-ului american. Totuşi, e bizar că superproducţia care a rescris istoria încasărilor a fost detronată de un film cu buget redus, din categoria "chick flick". "Dear John" se numeşte pelicula care a reuşit performanţa de a termina săptămâna trecută pe locul 1, cu bilete vândute pe teritoriul SUA şi al Canadei în valoare de 32,4 milioane de dolari. Nou-venitul are doar câteva legături cu fenomenul "Avatar": include o poveste de dragoste şi are protagonişti cvasinecunoscuţi. Totuşi, idila din "Dear John" este cât se poate de "terestră", faţă de cea eminamente SF din superproducţia care a isterizat lumea. În ceea ce priveşte banii necesari producţiei, deosebirile sunt şi mai mari. Drama romantică despre un soldat aflat în permisie, care se îndrăgosteşte de o studentă, a costat 25 de milioane de dolari, cam de 10 ori mai puţin faţă de cele aproximativ 240 de milioane, cât a însumat bugetul extravagantei poveşti cu uriaşi albaştri. (După weekendul premierei, rezultă că "Dear John", regizat de suedezul Lasse Hallstrom şi jucat de Channing Tatum şi Amanda Seyfried, şi-a scos deja banii).

Povestea de dincolo de scenariu a proaspătului lider de box office are detalii interesante. Filmul a fost distribuit de casa Screen Gems (deţinută de Sony Pictures), după ce a fost refuzat de prestigiosul studio New Line Cinema, parte a colosului Time Warner. Chiar dacă echipa de realizatori a sperat într-un succes de casă, nimeni n-a putut prevedea "asaltul" publicului feminin asupra cinematografelor. Se estimează că 84% dintre spectatori sunt femei (2/3 dintre ele cu vârsta sub 21 de ani), dar s-a demonstrat că şi bărbaţii "târâţi" la film de partenere au apreciat pelicula.

Fanii "Avatar" nu mai au de mult motive de îngrijorare. Totuşi, pentru cei care se tem că steaua epopeei 3D a apus, e bine de precizat că filmul lui Cameron a ocupat, în weekend, locul 2 în topul încasărilor, cu 23,6 milioane de dolari adunaţi din vânzarea biletelor. (Totalul obţinut, la nivel mondial, până în prezent, este de 2,21 miliarde de dolari). Este un un record în sine, întrucât majoritatea filmelor ies, după 8 săptămâni în cinematografe, din topul 10 al încasărilor.

"Nucleul dur" al susţinătorilor regretă, însă, faptul că previziunile privind pierderea supremaţiei de box office nu s-au adeverit: specialiştii " au prorocit" că "Avatar" va pierde locul I abia weekendul viitor. Explicaţia era că atunci se va înregistra un interes crescut pentru filmele romantice, generat de Valentine's Day.

Citește și: