Aura STAN
4691 vizualizări 10 iun 2011

Concertul susţinut de Scorpions joi seara a adunat la Zone Arena, locul de unde greii muzicii rock şi-au luat "good-bye" de la publicul român, 20.000 de fani de toate vârstele. Spectacolul de rămas-bun, parte din turneul "Get Your Sting and Blackout World Tour", nu a avut însă nimic din tristeţea unei despărţiri lăcrămoase, fiind mai degrabă o adevărată celebrare a muzicii rock, într-o atmosferă plină de forţă, cu ţipete, agitaţie, din care s-au înfruptat chiar şi cei trecuţi de prima sau a doua tinereţe. Show-ul plin de energie, lumină şi culoare i-a făcut pe cei prezenţi să cânte, să se agite şi să-şi aplaude minute în şir idolii.

Când s-a apropiat ora de deschidere, publicul român părea dispus să-şi aştepte invitaţii. Trei tineri cărau de zor trei lăzi cu hot-dogi dintr-o parte a Zone Arena înspre un punct de distribuţie amplasat în dreapta scenei, unii beau bere, iar alţii îşi plimbau de mână copiii de-o şchioapă îmbrăcaţi, cum altfel, decât în tricouri mai mari cu trei-patru numere, inscripţionate cu numele trupei. Scorpions nu s-a lăsat însă aşteptat prea mult. Apariţia lui Kottack pe scenă, fix la ora 20, cu o precizie nemţească, i-a surprins pe românii obişnuiţi cu întârzieri şi scuze. Recitalul incendiar s-a deschis cu "Sting In The Tail". Klaus Meine, solistul despre care unii au spus că are "corzi vocale de metal" i-a salutat pe cei prezenţi cu un românesc: "Bună seara, Bucureşti!", rostit abia după cea de-a doua piesă din concert - "Make it Real". Îmbrăcat în pantaloni de piele şi o vestă de blugi neagră cu ţinte aurii pe umeri, acesta a ţinut de fiecare dată isonul publicului. Cravata aşezată rebel la gât a fost în mai multe momente ale reprezentaţiei acoperită şi "eclipsată" de steagul României, ba chiar şi de cel al Bulgariei, pe care o persoană i l-a înmânat solistului din public spre finalul concertului, după "Rock You Like a Hurricane"."Do you fell good, Romania?" şi "Are you with me, tonight?" i-a întrebat solistul pe români în repetate rânduri.

Foto: Octav Ganea

Nici ceilalţi membri ai trupei nu s-au lăsat mai prejos. "Şi tu eşti în bac? Să ne rock us atunci!", a strigat un tânăr către altul, în timp ce James Kottack, toboşarul formaţiei a dat în faţa miilor de oameni celebra reprezentaţie care-i poartă numele - Kottack Attack. Acesta a fost de "neîmblânzit" - a ţopăit, s-a dezbrăcat înainte de "Coast to Coast", a schimbat mai multe tricouri pe care le-a aruncat apoi lângă tobe, dezvăluindu-şi tatuajele de pe braţe şi spate. După "atac", el s-a potolit cu un pahar de bere, pe care l-a băut direct pe scenă. Publicul român nu a putut să răspundă energiei decât prin energie: aplauze, saluturi zgomotoase, backing vocals, cereri de bisuri şi bere rece. "Scorpionii" s-au achitat onorabil, ştiind să-l răsplătească: Meine a îndreptat de multe ori microfonul către spectatori, le-a adus aminte că au mai fost în România. I-a numit pe români "un public fantastic". Rudi (Rudolf Schenker) nu a renunţat aproape deloc la ochelarii de soare şi a stat în cea mai mare parte a concertului aproape de spectatori, chiar la marginea din faţă a scenei.

Foto: Octav Ganea

Înainte de ''Still Loving You'', balada care în 1985 a devenit imnul rock al lumii, auditoriul a avut parte de un moment deosebit. Chitariştii Matthias Jabs şi Rudolf Schenken, împreună cu Pawel Maciwoda, basistul polonez alăturat trupei germane de şapte ani, au momentul lor: o parte instrumentală. Pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de fani, ei şi-au ridicat în aer chitările şi i-au salutat aşa cum se cuvine, prin tururi pe scenă şi zâmbete. Momentul a pregătit molcomele hituri "Send Me An Angel" şi "Wind of Change", pentru ca macazul să fie total schimbat cu "Tease Me Please Me" sau "Dynamite", piese pline de energie şi scuturări de plete înainte de "hurican". Spectatorii au atins apogeul la "The Best Is Yet to Come", "Rock You Like a Hurricane", "Big City Nights", melodii însoţite de tropăit zgomotos şi spectacol de lumini.

Din "coregrafia" ultimei piese nu a lipsit nici piramida legendarilor, un exerciţiu acrobatic, care a animat atmosfera. După aceasta, artiştii şi publicul din România i-au cântat unui membru din staff-ului Scorpions "Happy Birthday!". La final, "When The Smoke Is Going Down", trupa germană a părăsit scena, neînduplecată de cererile de bis. Se făcuse deja 22:00 fix.

Citește și: