3373 vizualizări 7 dec 2013

Consumul de marijuana ar putea fi cauza creşterii sânilor la bărbaţi, consideră doctorul Anthony Youn într-un articol pe site-ul CNN.

Până acum, studii recente pe animale au demonstrat că expunerea la ingredientul activ din marijuana poate duce la o scădere a nivelului de testosteron şi în acelaşi timp poate reduce dimensiunea testicolelor. În cazul oamenilor, studii nu sunt foarte clare în privind efectului cauzal dintre ginecomastie şi marijuana.

Însă, specialiştii arată că legalizarea marijuanei în unele state ar putea uşura munca cercetătorilor în privinţa marijuanei şi a efectului asupra creşterii sânilor.

Ginecomastia, termenul medical pentru creşterea sânilor la bărbaţi, este o boală care afectează de la 33 până la 44% dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani. Specialiştii spun că boala apare mai ales în adolescenţă şi afectează 60% dintre băieţii în vârstă de 14 ani. De asemenea, această boală apare şi la bărbaţii în vârstă de 50 de ani.

Ginecomastia este cauzată de un dezechilibru hormonal între testosteron şi estrogen. Se instalează atunci când raportul dintre testosteron şi estrogen este în favoarea estrogenului, iar organismul răspunde prin crearea de ţesut mamar excesiv.

Chiar dacă cele mai multe cazuri de ginecomastie se rezolvă în câteva luni de la apariţia bolii, în 2012, 23.000 de bărbaţi au suferit o operaţie pentru a corecta această stare.
 

Citește și: