146 vizualizări 10 sep 2008

Copiii născuţi prematur sunt de patru ori mai vulnerabili în faţa problemelor emoţionale ale copilăriei, susţin specialiştii britanici. Cercetătorii au făcut un studiu  pe un eşantion de 200 de bebeluşi născuţi după a 26-a săptămână. Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de 13 ani, timp în care specialiştii purtau discuţii cu părinţii copiilor născuţi prematur, despre felul în care aceştia se dezvoltă din punct de vedere emoţional. Totodată, psihologii britanici au păstrat legături şi cu părinţii ai căror copii s-au născut în cea de-a noua lună, contactându-i şi pe profesorii acestora. Specialiştii au constatat, în urma comparaţiilor dintre cele două categorii de copii, că bebeluşii născuţi prematur au probleme de adaptare în societate.

Astfel, 30 la sută dintre copiii născuţi prematur sunt foarte energici, iar 33 la sută au probleme cu atenţia distributivă. În urma cercetării s-a constatat că  persoanelor născute prematur le este foarte greu să se adapteze în colectivitate, acestea simţindu-se stinghere şi neînţelese de nimeni. Părinţii au acuzat că un astfel de copil este foarte greu de mulţumit, este mereu trist pentru că este foarte pretenţios, iar energia debordantă a acestuia îi oboseşte destul de repede.

Profesorii au precizat că un copil născut prematur deranjează mai mereu orelele, punând tot felul de întrebări care nu au nici o legătură cu subiectele discutate la cursul respectiv. Cel născut înainte de termen are probleme în relaţiile cu ceilalţi copii de vârsta lui. Totodată, specialiştii precizează că persoanele născute prematur sunt mult mai sensibile din punct de vedere emoţional.

Citește și: