Silviu Bănilă
270 vizualizări 27 feb 2018

Antreprenorul australian Craig Wright a declarat în 2016 că se află în spatele pseudonimului Satoshi Nakamoto, inventatorul misterios al celei mai utilizate monede virtuale din lume, bitcoinul.

 

Wright este acuzat că a dorit să sustragă de la Dave Kleiman, un expert în securitate IT, sute de mii de bitcoini şi drepturile de proprietate intelectuală pentru mai multe tehnologii blockchain.

 

Blockchain este sistemul descentralizat prin care se emite moneda bitcoin, scrie cnbc.com. Kleiman a ajuns într-un scaun rulant, după un accident de motocicletă. În 2013, acesta a murit în urma unei infecţii şi procesul a fost preluat de fratele său, Ira.

 

Potrivit documentaţiei depuse la tribunal, Wright şi Kleiman au fost parteneri în minarea de bitcoin şi au controlat peste 1,1 milioane bitcoini.

 

În 2011, cei doi antreprenori au înfiinţat compania W&K Info Defense Research LLC în Florida, care se ocupa cu minarea de bitcoin şi dezvoltarea de software, respectiv cercetare în domeniul crypto. Kleiman a deţinut între 50-100% din W&K. Kleiman deţinea drepturile pentru bitcoini în valoare de peste cinci miliarde de dolari şi drepturile asupra proprietăţii intelectuale.

 

Nu se ştie exact dacă Wright, Kleiman sau amândoi au fost responsabili pentru crearea bitcoinului. Potrivit documentaţiei, aceştia au fost însă implicaţi în evoluţia bitcoinului, încă de la începuturile acestuia şi au cumpărat un volum mare de bitcoini între 2009-2013.

 

Se pare că Wright a inventat trei pseudonime şi a folosit o semnătură digitală pentru a pune mâna pe bitcoinii deţinuţi de Kleiman. În prezent, Wright este cercetătorul-şef al firmei de blockchain nChain. Acesta nu a dorit să comenteze informaţiile publicate de CNBC.

Citește și: