480 vizualizări 1 iul 2010

Panicaţi de veştile privind scumpirile generate de creşterea TVA-ului, românii au dat iama în hipermarketuri, în ultimul ceas cu preţuri rezonabile. Fatalmente, nu pot face acelaşi lucru în cazul show-urilor live. Până acum, România s-a numărat printre spaţiile privilegiate, în care biletul la concert era sub preţul celor din "lumea civilizată". Lucrurile sunt, însă, pe cale să se schimbe. Principalii jucători de pe piaţa organizării de spectacole se văd obligaţi să ia în calcul majorarea acestor sume. Vor fi fanii nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi vedea favoriţii pe scenă? "Înainte să-ţi răspund la întrebare, vreau să precizez că, în acest moment, organizatorii de spectacole plătesc (din preţul biletului) 43,5% diverse taxe şi impozite. Până ieri, procentul era cu 5 unităţi mai mic. Practic, statul şi alte organizaţii iau aproape jumătate din preţul biletului. Organizarea de concerte a devenit astfel, pentru firmele de nivelul D&D Entertainment, o afacere care poate comporta riscuri considerabile, mai ales într-o perioadă ca aceasta. Cu toate astea, gândul nostru este la public, pentru că fără public nu putem exista. Pentru a permite cât mai multor spectatori accesul la evenimentele noastre, încercăm să ţinem preţurile biletelor cât mai jos posibil", declară, pentru Gândul, Denise Săndulescu, general manager D&D East Entertainment.

Biletele la Guns N'Roses, între 128 şi 192 de lei

O veste bună este că s-au făcut deja publice preţurile biletelor pentru concertul Guns N'Roses de la Bucureşti, din 21 septembrie. Chiar dacă din formula celebră, care a făcut ravagii printre consumatorii de rock din anii '80-'90, nu a mai supravieţuit decât Axl Rose, iar ultimul album al trupei n-a adunat cronici tocmai entuziaste, nostalgicii care vor să meargă la spectacol măcar nu trebuie să plătească preţuri mai mari decât până acum. Un bilet din categoria "Normal Circle" (cel mai ieftin) costă 127,8 lei, în vreme ce unul la "Golden Circle" (zona din imediata apropiere a scenei) face 191,7 lei. Cum s-a ajuns la aceste preţuri explică tot Denise Săndulescu: "Au fost stabilite luând în calcul, în primul rând, posibilităţile publicului. Este un an de criză, au fost multe concerte, oamenii au cheltuit mult. TVA-ul este mai puţin important în ecuaţia asta. Cum plănuieşte organizatorul să ajute spectatorii, şi aşa strâmtorat în ultima vreme? "Tot timpul am avut promoţii proprii sau în colaborare cu sponsori şi alţi parteneri, cu siguranţă vor exista şi de-acum înainte. Muzica bună este pentru toţi şi vom încerca să-i şi ajutăm pe cei cu posibilităţi restrânse să se bucure de ea".

Publicul de teatru şi operă va simţi efectele abia în toamnă

Ce se va întâmpla cu accesul la spectacolele de operă ori la montările de teatru? Din fericire, aceste instituţii se află, în prezent, în vacanţă, aşa că reprezentanţii lor au timp până în toamnă să lămurească situaţia. Indiferent de bunele intenţii şi de grija pentru bugetul spectatorilor, teatrele de stat trebuie să ia decizii după consultaţii cu responsabilii din Ministerul Culturii. "Vom încerca să facem astfel încât creşterea TVA-ului să nu afecteze buzunarul publicului, vom încerca să ţinem preţurile cât mai mici. Dar vom avea, probabil la începutul săptămânii viitoare, discuţii cu ministerul, de ei depinde cum vom proceda în continuare. Noi am vrea ca porţile Operei să fie deschise pentru toată lumea", a declarat, pentru Gândul, Carmen Popa, consilierul de presă şi relaţii publice al ONB.

Deschiderea stagiunii 2010-2011 este programată pentru 9 octombrie, aşa că melomanii vor avea emoţii legate de finanţele lor abia peste trei luni.
Nici obişnuiţii cinematografelor n-au, deocamdată, prea multe motive de îngrijorare. "Deocamdată nu suntem afectaţi. Aşteptăm să vedem care este impactul creşterii TVA-ului asupra costurilor de operare", ne-a declarat Raluca Soare, PR specialist la Hollywood Multiplex şi CinemaPRO. Preţul neschimbat al unui bilet este motivat de faptul că acest produs beneficiază de un TVA special, de 9%, asupra căruia nu s-a intervenit până în prezent. Totuşi, chiar dacă nu vor face un efort în plus pentru a vedea o peliculă, cinefilii vor renunţa la mai mulţi bani pentru produsele de bar (sucuri, dulciuri, floricele), ale căror preţuri sunt afectate de majorarea taxei pe valoarea adăugată.

Citește și: