Razvan Tupa
198 vizualizări 26 feb 2019

Autorul se află la cea de-a patra expoziţie personală la ”Clubul Caricaturiştilor – Cuptorul cu Lemne”. Cristian Mihăilescu propune o serie de caricaturi retrospective din realitatea apropiată trăită în cei 70 de ani de viaţă de până acum.

”A desenat de când se ştie ca o formă de a se linişti în anii copilăriei, ca o formă de expresie personală în anii adolescenţei şi ca o formă de terapie în anii de tinereţe. Dacă înainte de Revoluţie, în colaborările constante de la Urzica sau almanahurile ce se publicau la vremea aceea caricatura era una de situaţie, în cei 29 de ani postdecembrişti caricatura sa s-a transformat într-una politică fiindu-i cea mai la îndemână formă de expresie a lumii de tranziţie pe care a trăit-o activ în atâtea redacţii de ziar”, notează organizatorii.

Cristian Mihăilescu consideră că “deşi m-a deformat, caricatura politică mă ajută să-mi exprim părerea şi opinia în toată larma existentă”.

 

Expoziţia sa va rămâne deschisă până pe 31 martie.

Cristian Mihăilescu a debutat în 1968 fiind prezent cu peste 15.000 caricaturi de-a lungul anilor în aproape toate ziarele şi revistele din România. După participări la zeci de expoziţii de grup cu teme preponderent axate pe satira de situaţie, înainte de 1989 şi caricatura politică în anii postdecembrişti, această expoziţie personală este o retrospectivă a activităţii sale, un timelapse al perioadei contemporane prin ochii unui caricaturist.

Născut în ianuarie 1949 la Ploieşti, Cristian Mihăilescu a urmat cursurile Liceului Ioan Luca Caragiale din oraş după care a absolvit Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii din Bucureşti în 1971. Până în 1991 a profesat ca inginer proiectant la Uzina Republica. Din acel an trece în presă lucrând ca Secretar General de Redacţie la Baricada, apoi la Ultimul Cuvânt, Ziua, Privirea, Curentul, Monitorul de Bucureşti, Evenimentul zilei. La toate aceste publicaţii a efectuat, pe lângă munca de secretariat şi pe cea de caricaturist. Din 2002 începe colaborarea la Adevărul şi apoi la Gândul pe funcţia de caricaturist-editorialist. În momentul de faţă continuă să producă online o caricatură pe zi pe blogul personal Gândul meu, continuatorul rubricii permanente Gândul rău, începută în 2005, din cotidianul Gândul, şi o caricatură pe săptămână în revista Profitul agricol. Cristian Mihăilescu este unul din cei 7 caricaturişti care au reprezintat România în catalogul publicat de Osvaldo Macedo de Sousa cu lucrări realizate de peste 100 de caricaturişti din ţările Uniunii Europene.

FOTO: cristianmihailescu.blogspot.com/

Citește și: