Aura STAN
244 vizualizări 7 dec 2011

Radu Varia, doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, specialist în Brâncuşi, a fost distins pe 24 noiembrie la Edinburgh cu prestigioasa Medalie de Argint a Academiei Regale a Scoţiei.

În plus, criticului de artă i s-a făcut onoarea de a susţine la Academia Regală din Edinburgh, "The Sir William Gillies Annual Lecture", cel mai important discurs al anului. În trecut, acest speech i-a fost încredinţat unor personalităţi ca Lord Yehudi Menuhin sau Sir Alan Bowness, autor de-al unor lucrări ca "Arta modernă europeană" sau "Arta britanică contemporană".


Intitulat "Brâncuşi: o mare experienţă spirituală", discursul a fost rostit în faţa unei audienţe numeroase, în amfiteatrul Academiei Regale. Varia a expus în faţa publicului câteva din premisele filosofice şi determinările matematice ale operei lui Brâncuşi.

Românul a fost prezentat de Bill Scott, Preşedintele Academiei Regale, şi de Arthur Watson, Secretarul General al acesteia, drept o "personalitate europeană de prim rang" şi "principala autoritate mondială în domeniul Brâncuşi". La sfârşitul discursului, lui Radu Varia i-a fost înmânată Medalia de Argint a Academiei Regale. De la crearea Academiei Regale, în anul 1826, şi până azi numai 12 personalităţi ale culturii mondiale au primit această Medalie.

Criticul şi istoricul de artă Radu Varia a fost apreciat şi în România. La începutul acestui an, Traian Băsescu i-a conferit acestuia Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, categia F, "Promovarea Culturii". Varia a fost prieten apropiat al lui Salvador Dali, cu care a colaborat la crearea Muzeului "Dali" din Figueras, inaugurat în 1974, cel mai vizitat din Spania după Prado din Madrid.

Citește și: