60 vizualizări 10 iun 2010

ume mari ale industriei pun, pentru prima oară, piciorul pe pământ românesc, iar fanii se înghesuie să-i vadă. Cum de se petrec asemenea lucruri la Bucureşti, într-un 2010 dominat de veşti proaste? Poate că situaţia economică globală, mai dificilă decât în urmă cu 3-4 ani, îşi are şi părţile bune: să fi scăzut onorariile percepute de staruri? Câtuşi de puţin. "Onorariile artiştilor sunt într-o creştere exponenţială în ultimii 10 ani, şi datorită faptului că vânzările de CD-uri şi DVD-uri sunt în cădere liberă, explică Laura Coroianu, CEO al companiei Emagic, unul dintre cei mai mari organizatori de spectacole de la noi. Nu, criza nu a afectat nici onorariile şi, implicit, nici preţul biletelor. Era normal ca numărul de concerte să crească în ultimii ani - România era, practic, o piaţă virgină (1-2 concerte cu artişti internaţionali pe an) înainte de 2006, când concertul Depeche Mode a deschis drumul marilor evenimente în România. Anul acesta este, însă, o inflaţie de concerte, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, iar bugetele de marketing ale companiilor care investesc în muzică s-au micşorat considerabil".

Cele mai ieftine bilete, la mare căutare

Intrată, în sfârşit, în circuitul mondial, România trebuie să achite, la fel ca restul lumii, tarifele percepute de vedetele pe care şi le doreşte. Care e, astăzi, strategia organizatorului de spectacole de la noi? "La toate concertele, onorariile pe care le oferim noi sunt bazate pe proiecţii bine chibzuite (număr de spectatori estimaţi, bugete confirmate de la branduri partenere). De multe ori nu facem o ofertă pur şi simplu pentru că un concert iese perdant din start. Evident, relaţia bună cu un manager sau agent ajută în negocieri, dar, până la urmă, business is business. Trebuie să ştii să mizezi pe evenimente profitabile", explică mecanismul Laura Coroianu.

Cum arată, pentru Emagic, perioada imediat următoare? Sunt semne că românii au probleme cu banii, ce categorii de bilete au cea mai mare căutare, după anii în care primele se epuizau cele mai scumpe tichete? "Pentru noi, perioada următoare înseamnă Ciuc Summer Fest, cu Faithless, Pink Martini şi Gary Moore, alături de mulţi alţii, între 16 şi 18 iulie. Un semn de criză ar fi faptul că acum un an, doi primele se vindeau biletele VIP (cele mai scumpe), iar acum primele se vând cele mai ieftine. Da, este criză".

Şi, pentru că e criză, au apărut şi soluţiile: compania Events vinde, de ceva vreme, bilete în rate. Sorina Burlacu, directorul general al firmei, detaliază: "Suntem conştienţi de afluenţa de concerte de pe piaţă şi căutăm modalităţi creative, astfel încât biletele la concertele noastre să rămână accesibile publicului. Amatorii de muzică bună îşi pot cumpăra în 3 rate lunare biletele la concertele organizate de către Events din întreaga ţară, prin reţeaua Eventim prezentă în librăriile Humanitas.

Am lansat această modalitate de plată la jumătatea anului trecut şi până acum am vândut bilete în rate în valoare de 50.000 de euro. Anul trecut, românii au cumpărat în rate bilete la concertele susţinute de Leonard Cohen, Cesaria Evora şi Vaya con Dios. Suntem unicul promoter din România care dispune de acest sistem".

Cum stau lucrurile cu concertul Aerosmith din 18 iunie? "S-au vândut în primul rând cele mai ieftine bilete. Practic, pe configuraţia iniţială a concertului, la Romexpo, noi vânduserăm toate biletele la Gazon B. Datorită mutării la Zone Arena, am putut suplimenta biletele la Gazon B cu încă 1.000 de locuri. În momentul de faţă, foarte aproape de epuizare sunt locurile la Golden Ring (330 lei) şi Gazon A (190 lei). Aşteptăm în jur de 30.000 de oameni la concert şi s-au vândut aproape 25 000 bilete", declară Sorina Burlacu.

Ca de obicei, organizatorii de spectacole păstrează secretul onorariilor plătite celebrităţilor de afară. Uneori, şi pe cel al vânzărilor unui concert. Chiar şi aşa, o estimare a sumelor încasate din bilete se poate face, măcar în cazul celui mai mare succes din prima jumătate a lui 2010, showul AC/DC din Piaţa Constituţiei. La spectacolul memorabil de pe 16 mai au venit peste 50.000 de oameni, după estimările celor care i-au adus pe rockeri la Bucureşti, D&D East Entertainment. Biletele la concert au avut preţuri variind între 127,2 lei (cele mai ieftine - în limita a 20.000 de bucăţi -, vândute apoi cu 148,4 lei) şi 477 lei. Să presupunem că s-au vândut fix 50.000 de bilete şi numai dintre cele mai accesibile. Rezultă 20.000 de bilete a 127,2 lei şi restul de 30.000 la preţul de 148,4. Valoarea lor totală ajunge la 6.996.000 lei, adică aproximativ 1,7 milioane de euro. Un minimum cheltuit de români la concertul AC/DC.

INFO PLUS

Eric Clapton, protagonistul zilei de 11 iunie

În această seară, pe stadionul "Iolanda Balaş Soter" din Capitală se va auzi rock. Se va auzi blues. Şi orice altceva vor binevoi să cânte Eric "The God" Clapton şi partenerul său de scenă, Steve Winwood. Colegi încă din 1969, când au înfiinţat trupa "Blind Faith", cei doi s-au regăsit după ani. În 2010 colindă lumea şi fac, pe 11 iunie 2010, escală la Bucureşti. De la ora 20.30, cei doi englezi se vor întâlni cu fanii români, al căror "efectiv" va număra, după toate estimările, 15.000 de suflete. Se mai găsesc bilete, la preţurile de 179,2 şi 636 lei, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi în reţelele Germanos, Orange şi Vodafone. Accesul pe stadion este permis începând cu ora 18, iar porţile se închid la 20.30.

Citește și: