Silviu Bănilă
46 vizualizări 11 dec 2014

Ambarcaţiunea nu mai deţine licenţă de navigaţie şi nu va reprezenta o atracţie turistică deosebită, în condiţiile în care interiorul este deteriorat, scrie thelocal.de. Iahtul „Vineta”, vechi de 40 de ani şi lung de 36 de metri, a fost dorit de şase posibili cumpărători, care au licitat telefonic.

Iniţial, iahtul s-a numit „A. Kobis”, după numele unui soldat executat pentru trădare în timpul Primului Război Mondial, apoi a devenit „Vineta”. Ambarcaţiunea a ajuns la vânzare după ce şantierul naval care a cumpărat-o în 1989 a intrat în insolvenţă.

„Vineta” oferă o sală de conferinţe, dar nu dispune de cabine de dormit. Pentru a naviga din nou, ar avea nevoie de o restaurare costisitoare. Istoria bogată a iahtului reprezintă însă un element de diferenţiere. Aceasta poate găzdui 50 de oaspeţi şi a fost vizitată de lideri precum Daniel Ortega (Nicaragua) şi Fidel Castro (Cuba).

Iahtul a fost lansat la apă în 1974, cu o şampanie românească. Ca specificaţii tehnice, dispune de un motor fabricat în Germania de Vest şi un radar britanic. Şantierul a dorit să vândă iahtul timp de cinci ani cu 200.000 de euro, dar nimeni nu a dorit să-l cumpere.

În 2011, avionul lui Honecker, un model Iliuşin 18, a fost cumpărat de un antreprenor olandez, care l-a transportat în Olanda şi l-a transformat în mini-hotel. O noapte în „hotelul-avion” costă 350 de euro.

Erich Honecker (1912 - 1994) a fost un politician comunist german care a condus Republica Democrată Germană (Germania de Est) din 1971 până în 1989. Cariera sa de comunist a început în anii 1920 când Honecker era membru al organizaţiei comuniste germane (de tineret). În 1935, în condiţiile în care naziştii ajung la putere, este arestat şi condamnat la 10 ani de închisoare. Perioada războiului o petrece într-un lagăr de concentrare. Eliberat de trupele sovietice în 1945, el îşi reia activitatea politică. Honecker a condus statul est-german din 1971 până în 1989, când a fost răsturnat în cursul evenimentelor revoluţionare din Germania. La acea dată era secretar general al Partidului Socialist Unit din Germania (P.S.U.G.), Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED), partidul conducător din Republica Democrată Germană. După reunificarea Germaniei, Erich Honecker s-a refugiat în Chile, unde a decedat.

Citește și: