Raluca ION
40185 vizualizări 24 apr 2012

La nunta lui Edi şi a Silviei Stancu, cei 21 de concurenţi rămaşi în competiţia „MasterChef” au gătit, de la 6 după-amiaza până la 2 noaptea, 5 feluri de mâncare pentru 180 de invitaţi. În viaţa reală, pentru o astfel de nuntă gătesc maximum 6 oameni. Iar Florin Dumitrescu povesteşte cum, pe vremea când lucra în Italia, umplea singur 800 de farfurii pe zi.

Citeşte şi CNA a redus din nou licenţa OTV. Postul lui DAN DIACONESCU se ÎNCHIDE luna viitoare


Juratul de la MasterChef, care are 24 de ani, şi-a început cariera în bucătărie în urmă cu 10 ani, după ce a văzut la un post italienesc de televiziune cum un bucătar, într-o ţinută albă impecabilă, a gătit în 30 de minute un preparat spectaculos.

„Mă băteau bucătarii de nu ştiam de mine”

Florin Dumitrescu povesteşte cum a ajuns să ia deciza vieţii lui la 14 ani. „Eu am refuzat să răspund  la întrebarea Ce vrei să te faci când vei fi mare atunci când aveam 7 ani. Eu nu am avut răspuns pentru ea, toţi colegii mei de clasă au avut. Fiecare a vrut să se facă avocat, poliţist, bătăuş, doctor, vânător de recompense. Eu, când m-a ridicat învăţătoarea, i-am spus că nu ştiu şi ea a crezut că am o problemă. La fel şi taică-meu”, spune juratul. Şapte ani mai târziu, i-a zis tatălui său că vrea să se angajeze pentru a face rost de bani să plece la mare. Aşa a ajuns să lucreze în bucătăria unui restaurant franţuzesc. Şi a renunţat la polo, sport pe care l-a practicat vreme de 7 ani, ieşind în două rânduri cel mai bun portar din ţară.

„Nu m-am angajat legal, dar stăteam 17 ore pe zi acolo. Părinţii mei nu erau neapărat de acord, dar m-au lăsat în pace, pentru că ştiau că asta e ceea ce vreau să fac. Trebuia să fac curat în toată bucătăria, trebuia să asigur legumele pentru tot restaurantul, eu ţineam toate garniturile şi, în afară de asta, gafam, pentru că eram copil, şi mă băteau bucătarii de nu ştiam de mine. Şi am tras. Noroc cu patisera, aveam o cofetăreasă foarte bună. Şi plângeam de multe ori, pentru că mă terminau chestiile astea, plângeam pe umărul ei pentru că avea copii de vârsta mea. Şi ea îmi zicea: Dacă fiu-meu ar trebui să se angajeze în bucătărie şi să treacă prin ce treci tu, nu l-aş mai lăsa”, îşi aminteşte Florin Dumitrescu. Între timp, a uitat şi de ce s-a angajat şi nu a mai ajuns ani buni la mare. A ajuns însă să lucreze, de-a lungul carierei lui,  în 26 de restaurante din România şi din Italia, iar acum este chef la restaurantul Escargot.

Bucătarii care au doar iaurturi în frigider

În Italia s-a dus în 2007 pentru a fi respectat ca bucătar, lucru care nu se întâmpla pe atunci în România. „În Italia am fost respectat pentru meseria mea. La un moment dat am ajuns şef de restaurant şi, până să ajung la serviciu, trebuia să-mi beau cafeaua în cel puţin 6 cafenele din oraş, toată lumea mă invita”. Însă în ciuda acestor momente senine, viaţa de bucătar nu-i deloc uşoară. „Lucram în Italia într-un restaurant unde făceam singur 800 de porţii de paste: 400 pe prânz, 400 pe cină. Am plecat de acolo şi am ajuns într-un hotel unde doar eu şi şeful bucătar făceam mese pentru 250 de persoane. Totul ţine de matematică şi planificare”, povesteşte bucătarul, care, în ciuda tuturor bunătăţilor pe care le prepară, nu este deloc răsfăţat din punct de vedere culinar.

„Cât timp stai în bucătărie, mirosurile te păcălesc, iar stomacul începe să macine, ca şi când ar mânca. Acesta este şi motivul pentru care mulţi bucătari suferă de gastrită sau de ulcer. Noaptea, când pleci de la restaurant, ţi se face foame şi atunci trebuie să mănânci neapărat, un pui la rotisor, să zicem. Cei care au familii, au mereu câte ceva în frigider. Pe vremea când trăiam singur, în ziua mea liberă, eu mă duceam la piaţă şi îmi cumpăram iaurturi, ouă, ciocolată, migdale. Lucruri care nu se strică, strict pentru supravieţuire”, povesteşte Florin Dumitrescu.

Nimic din ce se întâmplă la MasterChef nu este un rol

În timpul serviciului pentru un eveniment, cum a fost nunta lui Edi şi a Silviei Stancu, bucătăria se transformă în militărie, iar cheful într-un fel de comandant de oşti. „Este o adrenalină foarte mişto, deja sunt dependent de ea. Nu fumezi, nu bei, nu mănânci, nu faci absolut nimic de la 6 până la 2 noaptea, cum au făcut concurenţii. Este epuizant, dar la sfârşit ai o satisfacţie, ai cea mai mare satisfacţie posibilă”, spune Florin Dumitrescu.

Felul în care s-a purtat în bucătărie, la nunta lui Edi Stancu nu a fost un rol, cum nu e nimic din ceea ce face în timpul emisiunii. „În bucătărie sunt nonstop cum m-aţi văzut la Howard Johnoson. Eu sunt altfel pentru că eu fiind mai tânăr, toată lumea se aşteaptă la mine să greşesc foarte tare. Clienţii, angajaţii, patronii îţi subminează autoritatea din cauza vârstei pe care o ai. Şi, în momentul în care te trezeşti singur împotriva tuturor, trebuie să fii sigur că nimic nu se întâmplă greşit. Iar când cineva greşeşte, are tendinţa să îşi ascundă greşelile. Şi nu îţi permiţi să laşi aşa ceva să treacă”, explică bucătarul.

„În bucătărie lucrezi nonstop sub stres”

I se pare firesc să-i pună la încercare pe concurenţii care se bat pentru un premiu de 50.000 de euro şi titlul de MasterChef. „În bucătărie lucrezi nonstop sub stres, sub presiunea timpului, sub stresul că persoanei de la masă nu o să îi placă. Acolo nu ai o oră să găteşti un preparat. Într-o oră trebuie să pregăteşti 3-4 mese cel puţin. Titlul ăsta de MasterChef mi se pare foarte important. Cel care îl câştigă o să aibă România la picioare”, crede juratul.

În opinia lui, toţi concurenţii MasterChef care au trecut de preselecţii şi au intrat în bucătărie ar putea să-i înlocuiască pe foarte mulţi dintre bucătarii din restaurantele din România. Dintre concurenţi, i-a plăcut foarte mult Doru Şerban, care a gătit nişte delicioase scoici St. Jaques, dar a fost eliminat la proba oului, şi Sidia Sissoko.  „Are bază de bucătărie franţuzescă, pentru că el vine din Guinea Franceză. La proba de bucătărie franceză a făcut un preparat genial. Noi am crezut că o să plece acasă când l-am văzut cum găteşte. Era foarte panicat şi avea doar chestia aia la cuptor, din care nu se vedea nimic. Se vedea doar arsura de deasupra şi am zis: Ăsta vrea să plece acasă. Cu toate acestea, nu a putut să se bată nici cu Izaura, nici cu Mimi, nici cu Andreea, care au avut preparate foarte bune”, spune Florin Dumitrescu.

„În mod normal, când închizi trei bucătari într-o cameră, ies scântei”

Bucătarul a ajuns la MasterChef în urma unui casting şi îl cunoştea vag doar pe unul dintre colegii săi din juriu, Cătălin Scărlătescu, cunoscut în lumea bucătarilor sub numele de Tataie. „Trebuia să vină chef într-un restaurant în care lucram eu şi ţin minte că de la el am învăţat să fac pastele mai bune. Tataie face cele mai bune paste din România. Ei bine, eu l-am întrecut, pentru că eu îmi fac singur şi pastele”, spune Florin Dumitrescu în glumă.

Cei trei juraţi s-au împrietenit din primul moment. „După ce am aflat că suntem în juriu, am ieşit la o cafea, am vorbit, am povestit. Eu nu am vorbit niciodată cu ei despre bucătărie, dar niciodată. Vorbim de lucruri în general. În mod normal, în momentul în care închizi trei bucătari într-o cameră, ies scântei. Noi nu am permis să existe chestia asta, pentru că noi nu am vorbit niciodată despre mâncare”, explică juratul.

A gătit pentru Nicolas Cage şi Francis Ford Coppola

Florin Dumitrescu spune că cel mai greu lucru pe care l-a gătit vreodată a fost o plăcintă de carne, inspirată dintr-o reţetă de-a lui Radu Anton Roman. „Mi-a luat trei săptămâni să o fac, să pot să încep să o vând şi îmi ia undeva la 30 de ore să o gătesc. Dar este reţeta mea şi vând peste 30 de porţii pe zi. Mi-aş deschide o plăcintărie numai pentru asta”, spune juratul, care a gătit de-a lungul timpului pentru Nicolas Cage, Francis Ford Coppola, Wesley Snipes şi Jean Claude Van Damme.

Pentru Nicolas Cage a gătit atunci când a venit în România, să filmeze pentru Ghost Rider. „Când găteşti pentru cineva cunoscut, e o presiune ciudată din partea celorlalţi care îţi spun că totul trebuie să iasă perfect”, povesteşte Florin Dumitrescu. În opinia lui, principalul atu al unui bucătar bun este încrederea clienţilor. „Aşa cum actorii au public, noi avem încrederea clienţilor. Nu trebuie să-l ştii neapărat pe bucătar, dar dacă te intersează poţi să afli cine este. De multe ori, mă duceam eu la clienţi să îi întreb dacă le-a plăcut: şi nu pentru că eram eu interesat de laude, ci pentru că eram interesat de păreri”, arată Florin Dumitrescu, adăugând că în ultimii doi ani prestigiul meseriei de bucătar a început să crească şi în România.
 

Citește și: