1391 vizualizări 14 nov 2010

Aşa a explicat într-un interviu acordat gândul Andrei Hrebenciuc, 26 de ani, asistent universitar la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, impactul pe care l-a avut asupra carierei lui faptul că este fiul lui Viorel Hrebenciuc, fost primar şi prefect al Bacăului, actual deputat PSD de Bacău. "De aceea cred că sunt destul de multe cazuri în care astfel de copii nu au reuşit să facă mai nimic. Personalitatea părinţilor i-a acoperit, lucru care este extrem de periculos", a continuat el.

De pe prima pagină a tabloidelor la publicarea primei cărţi

Prezent în mod frecvent, până nu de mult, pe prima pagină a tabloidelor, mai ales datorită relaţiei pe care a avut-o cu Elena Băsescu, fiica cea mică a actualului preşedinte al României, Andrei Hrebenciuc, doctorand în cadrul ASE, este momentan interesat, după cum susţine el, doar de cariera universitară şi de lansarea primei sale cărţi, "Iluzia - erou şi antierou în crizele economice", la târgul de carte Gaudeamus, care va avea loc între 18 şi 22 noiembrie în Pavilionul central de la Romexpo.

Cartea, apărută la editura Corint, are 240 de pagini şi este structurată pe 13 capitole, preţul fiind de 34,9 lei. Tirajul iniţial este de 1.500 de volume.

Întrebat cum este să publice o carte de economie în loc să aibă numele scris pe prima pagină a unui tabloid, Andrei Hrebenciuc a subliniat că "este o mare satisfacţie" şi că a muncit mult pentru acest volum. "Chiar am muncit pentru această carte. M-am documentat un an şi jumătate pentru a putea să o scriu", ne-a declarat el.

Prefaţa e semnată de Moisă Altăr, cel mai reputat profesor al ASE

Prefaţa cărţii este semnată de Moisă Altăr, cel mai reputat profesor al ASE, prin "mâna" căruia au trecut aproape toţi actualii directori din cadrul BNR şi majoritatea economiştilor-şefi ai băncilor comerciale din România.

La examenul de macroeconomie, pe care l-a avut cu Moisă Altăr în primul an de doctorat, Andrei Hrebenciuc a luat nota 9. El nu se aşteaptă ca volumul să aibă vânzări mai bune datorită numelui său de familie: "Mă gândesc că ar putea stârni un oarecare interes şi sper din tot sufletul să vând cât mai multe exemplare pentru a putea oferi o bursă cât mai mare". Banii proveniţi din drepturile de autor asupra cărţii vor fi viraţi în contul unei burse pentru studenţi, în valoare de circa 2.000 de euro. Pentru a obţine bursa, studenţii trebuie să trimită pe adresa de mail a editurii Corint o scrisoare de motivare şi un eseu cu tema "Iluzia capitalismului în România". Condiţiile de participare vor fi publicate pe site-ul editurii.

"Parcursul meu de până acum a fost total diferit de cel al tatălui meu"

Întrebat dacă este tentat să intre în politică şi ce partid ar prefera, asistentul de la ASE a declarat că în acest moment nu se pune problema. "Dacă vă uitaţi la parcursul meu de până acum, veţi vedea că a fost unul total deosebit de cel al tatălui meu. Nu m-a interesat şi nici nu mă interesează politica. Cât priveşte ce fel de partid, de dreapta sau de stânga... sincer... la cum e clasa politică din România, nu cred că e foarte bine delimitată stânga de dreapta", a explicat el zâmbind. "Aş intra în politică dacă aş simţi că lumea vrea cu adevărat să schimbe ceva şi dacă aş putea face parte dintr-o echipă, dintr-un grup de oameni, capabili să facă acest lucru", a continuat el.
Vă prezentăm mai jos continuarea interviului cu Andrei Hrebenciuc

l Ce ar face dacă ar fi preşedinte sau premier. Iniţial a refuzat să răspundă. "M-am ferit până acum să devin penibil. Am avut un simţ destul de bun al valorii pe care o am, cred eu, simţ fără de care, zic eu, nu putem să evoluăm. Poate că este greu de crezut pentru unii, dar România de astăzi nu poate fi schimbată de un singur om, nici măcar de o mână de oameni".

l Ce trebuie făcut în România în acest moment. Câteva minute mai târziu a revenit, cu menţiunea că nu este vorba despre ce ar trebui să facă cineva cu o anumită funcţie, ci de o problemă care ar trebui rezolvată cu participarea tuturor factorilor de decizie: "Marea noastră problemă este nivelul foarte scăzut al veniturilor ca pondere în PIB, de 30% faţă de media UE care este de 40%. E greu de crezut că se vor mai putea ajusta, consistent, cheltuielile bugetare. Nu cred că populaţia ar mai putea suporta o nouă tăiere a cheltuielilor. Trebuie combătută evaziunea fiscală, mai ales când vine vorba despre accize şi TVA".

l Care este tema cărţii. Cui se adresează. "Capitalismul actual se bazează pe o creştere a nevoilor fără nicio limită, ceea ce, pe termen lung, înseamnă că vom rămâne fără resursele necesare. Ce vom face atunci? Este posibil ca aplicarea acestui model să ducă, nu peste mult timp, la o nemulţumire profundă la nivelul societăţii şi să ducă la nevoia de a crea un alt tip de societate". Soluţia propusă în carte? "Trebuie, mai ales cu ajutorul educaţiei, să fie create ţinte intermediare pentru fiecare clasă socială în parte. Să punem baza şi pe alte valori, nu numai pe cea a capitalismului de tip anglo-saxon (banul, n.r.), mai uşor de atins şi mai tangibile". "Am încercat să mă adresez publicului larg. Cunoştinţele de economie necesare parcurgerii ei sunt oarecum minime", a adăugat el.

l Cariera universitară. Cum este privit, la cursuri, de studenţi. Deşi recunoaşte că sunt unele persoane care au idei preconcepute în legătură cu el, Andrei Hrebenciuc susţine că, "după două-trei seminarii cu mine, au ajuns să renunţe la ele". Întrebat dacă trebuie să depună un efort suplimentar la cursuri pentru a convinge şi a pregăti studenţii, obişnuiţi până de curând să îl vadă pe prima pagină a tabloidelor, el a declarat că nu au fost probleme. "Suntem şi din aceeaşi generaţie. Avem acelaşi discurs. Eu mă prezint în faţa lor şi îi conving cu ceea ce ştiu. Plus că... în ultima vreme, nici nu am mai apărut pe primele pagini din astfel de ziare", a spus el pe un ton serios.

Andrei Hrebenciuc este preparator universitar, doctorand în cadrul Catedrei de Economie şi Politici Economice. Printre materiile predate se numără Macroeconomia, Microeconomia şi Economia Europeană.

Citește și: