417 vizualizări 16 aug 2010

Trăiesc, deci mă abţin" este cartea care a dus-o pe Mihaela Bilic în fruntea topului celor mai bine vândute volum de către vedete-scriitoare. Specialista în nutriţie a vândut din noiembrie 2007, de când se află cu volumul său în reţeaua librăriilor Diverta, 13.393 de exemplare din cartea sa, cu mult peste principalul său competitor în ale alimentaţiei, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De sfaturile acestuia au fost atraşi 5193 de români, care i-au cumpărat cartea "Şi noi ce mai mâncăm" în doar 8 luni cât a trecut de la intrarea sa în reţeaua Diverta. La numărătoarea exemplarelor vândute, pe poziţii fruntaşe se situează cartea scrisă la patru mâini, "Dincolo de bine, dincoace de rău", semnată de Aurora Liiceanu şi Alice Năstase. Cele două autoare au vândut peste 11.343 de exemplare din volumul lor în perioada iunie 2007 - august 2010. Pe urmele lor se află Mihaela Rădulescu cu "Despre lucrurile simple" (8348) şi cu "Nişte răspunsuri". Din noiembrie 2009, 5292 de români au vrut să-i afle tainele Mihaelei. După Mencinicopschi vine Dan Puric, cu 4170 de cumpărători care şi-au dorit să afle alte răspunsuri la întrebarea antologică "Cine suntem". Pe urmele lui, vine din nou tandemul Aurora Liiceanu - Alice Năstase, cu "Care pe care. Femei şi bărbaţi". Volumul s-a vândut, potrivit sursei citate, în 4079 de exemplare. la distanţă de câteva cărţi, se află "Manualul de stil" al Danei Budeanu, semn că, nici pe timp de criză, cochetăria n-a murit în România. Cu 3850 de exemplare vândute, autoarea a decis să mai scrie încă una, dedicată bărbaţilor - un alt manual de stil care a prins. Aşa că 1788 de bărbaţi se pot lăuda că-l deţin în bibliotecă.

1000 de români au cumpărat-o pe Carmen Harra

Lista vedetelor care au intrat în clubul scriitorilor este lungă, dar nu toţi au reuşit să puncteze la capitolul vânzări. Topul 15 al vânzărilor Diverta le include şi pe Mihaela Nicola, o doamnă a publicităţii româneşti, "Cu mănuşi", vândută în 1175 de exemplare, dar şi pe Carmen Brumă ("Slim - Cum am dat jos 30 de kilograme şi nu le-am mai pus înapoi"), ori pe Carmen Harra. Aceasta din urmă "Decodifică destinul", 1000 de români fiind interesaţi să afle ce le-a rezervat viaţa de la cântăreaţa devenită prezicătoare.

Jamie Oliver. Când cratiţa ia totul

Dacă Mihaela Bilic, cunoscută drept nutriţionista vedetelor, domină fără drept de apel deocamdată topul vânzărilor, la capitolul vedete de-ale lor, Jamie Oliver este câştigătorul absolut. Simpaticul bucătar care dispune de emisiune televizată şi este iniţiatorul unor campanii de alimentaţie sănătoasă are fani şi-n România. Cărţile scrise de britanic s-au vândut în peste 15.500 de exemplare în reţeaua Diverta, dar titlul care a avut cei mai mulţi cumpărători este cel publicat de Curtea veche, "La masă cu Jamie", în 6170 de exemplare, el fiind urmat de "Să gătim cu Jamie", în 3289 de exemplare. Peste 2500 de cărţi a vândut bucătarul şi din volumul Cu Jamie în Italia, semn că românii fie au o simpatie pentru bucătăria mediteraneană, fie pentru isprăvile britanicului înnobilat cu titlul de Sir.

Madonna n-a convins ca scriitoare

Deşi are admiratori în lumea-ntreagă, când vine vorba de scriitură, Madonna nu i-a prea convins pe români să o cumpere. "Trandafirii englezeşti", semnaţi Madonna, s-au vândut în 45 de exemplare la Diverta, din decembrie 2005 şi până în prezent, iar "Merele Domnului Peabody", doar în 28. Românii s-au dovedit convinşi de Donald Trump însă, aşa că 891 dintre ei i-au cumpărat cartea "Gândeşte ca un campion", iar lucrarea sa "Cum să devii bogat" i-a interesat pe 3206 dintre noi. 3003 români au ales să-i cumpere volumul "Gândeşte bine şi în stil mare". Sexul însă nu mai e ce-a fost odată. Lucrarea unei maestre a genului, cel puţin pe micul şi marele ecran - Kim Cattrall, cunoscută publicului drept Samantha din "Totul despre sex" - a scos "Totul despre inteligenţa sexuală". Cartea însă s-a vândut, din noiembrie 2005 şi până-n prezent, în doar 281 de exemplare.

Citește și: