Ionela SAMOILĂ
3271 vizualizări 27 feb 2012

Un deţinut din Marea Britanie care încerca să transmită un mesaj codat celor din afară a fost depistat de oamenii legii cu ajutorul unui spărgător de coduri, relatează Daily Mail.

Kieron Bryan, un rapper de 23 de ani, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru tentativă de omor şi port ilegal de armă de foc, a dat de bănuială poliţiştilor atunci când a trimis surorii lui aflată în libertate, o scrisoare care conţinea un şir lung de cfire.

Kieron Bryan

Rezultatul decodării a fost spectaculos. Bryan îşi ruga sora să-i ofere o mită aproape 17.000 de euro bărbatului pe care el îl împuşcase pentru a renunţa la plângerea depusă împotriva lui.

Bryan a fost arestat în luna martie a anului trecut pentru că l-a împuşcat pe Abdou Nyang, paznic la un bar de streaptease de 36 de ani. Acesta fost împuşcat în piept la domiciliu, dar a scăpat cu viaţă, deoarece purta mereu vestă antiglonţ, de teama de nu fi atacat. Nyang a depus plângere la poliţie şi atunci atacatorul său a fost arestat.

Rapperul i-a scris surorii sale să ignore şirul lung de numere din partea inferioară a paginii, pe motiv că ar fi numai nişte jocuri de numere pe care le-a pus pe hârtie. Scrisoarea a fost trecut prin mâinile anchetatorilor înainte de a ajunge la destinaţie. Aceştia au apelat la serviciile celui mai cunoscut spărgător de coduri din lume, John Olsson, pentru a vedea dacă sistemul de cifre şi litere are vreo semnnificaţie.

John Olsson

Sistemul deţinutului conţinea 23 de numere şi câteva litere folosite în locul semnelor de punctuaţie. John Olsson a luat în considerare 840 de variante de combinaţii de cuvinte şi a insistat asupra acelora care sunt întâlnite cel mai frecvent. John Olsson a spus că persoana care a folosit codul dă dovadă de o mare isteţime.

Kieron Bryan a fost judecat vinerea trecută, dar a respins toate acuzaţiile care i se aduc. Acesta a avut şi trei complici Dean Fleming, de 23 de ani, Alvin Khumalo, de 21 de ani şi Dane Bowen, de 23 de ani.

Citește și: