37791 vizualizări 11 oct 2014

Nava a fost construită în anul 1979 la cererea lui Nicolae Ceauşescu. Mulţi admiră de pe mal vasul care masoară 96 de metri lungime, 14 metri lăţime şi 18 metri înălţime, dar puţini sunt cei care au ocazia să vadă de aproape luxul din interior. Aflat în grija Forţelor Navale Române, vasul este folosit doar pentru activităţi de protocol, scrie Digi24.

„Niciodată nu am acceptat să organizăm nunţi, botezuri, doar recepţii oficiale. De exemplu, anul acesta ministrul Apărării, domnul Duşa s-a întâlnit cu omologul său din SUA, domnul Hagel”, a spus căpitanul Alin Dogaru, comandantul navei Mureş, citat de Digi 24.

Salonul Pupa, cu o suprafaţă de 200 metri pătraţi, este cea mai mare încăpere construită fără stâlpi de susţinere pe o navă românească la acea vreme. Acest salon este continuat cu o terasă de pe care soţii Ceauşescu au putut observa, în singura lor croazieră, peisajul de la Brăila şi până în Delta Dunării, potrivit Digi24.

De acea croazieră în Delta Dunării îşi aminteşte cu emoţie şi Costică Apostu, membru al primului echipaj. Pregătirile pentru vizita soţilor Ceauoescu l-au impresionat. „Orice ungher, orice sertăraş era scos afară, şters cu alcool dublu rafinat, nu cu spirt, pus hârtie albă în sertar şi aşa rămâneau până au venit ei la bord”, a spus Costică Apostu, comandant grup radio.

După 1990, nava a rămas în administrarea Marinei Militare schimbându-şi denumirea, din "Mircea cel Mare" în "Mureş". Ea este acostată la Brăila, unde a fost construit, în anii 80, un cheu special pentru ea.

Citește și: