A fost un membru marcat al PNL şi a ocupat mai multe funcţii importante de-a lungul celor 11 ani cât a fost pe scena politică din România. 

Într-un sondaj realizat în 2005, Mona Muscă şi Traian Băsescu împărţeau locul întâi în preferinţele românilor, deputatul liberal bucurându-se de o foarte bună încredere din partea a 47% dintre respondenţi.

La doar un an distanţă, a venit şi decăderea. Pe 8 august 2006, Lavinia Şandru a declarat public că Mona Muscă a colaborat cu Securitatea şi că dosarul ei a ajuns pe masa CNSAS.

Biroul Permanent Central al PNL a decis pe 14 august 2006, fără să aştepte verdictul CNSAS, să-i retragă sprijinul politic şi, o lună mai târziu, pe 2 septembrie, a fost dată afară din partid.

Iniţial, ea a susţinut că nu a făcut ”nici măcar o secundă” poliţie politică, pentru ca apoi să recunoască faptul că, în 1977, la Timişoara, a semnat, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informaţii necesare siguranţei studenţilor străini. Fără să facă scandal, Muscă a plecat elegant şi s-a ocupat de lucruri obişnuite. S-a restras departe de Bucureşti, într-o căsuţă din Caraş-Severin şi a putut fi văzută de-a lungul timpului rar la anumite evenimente culturale: lansări de film sau carte. 

În 2010, a fost printre susţinătorii lui Teo Trandafir care, la acea vreme, a candidat la un loc de deputat pentru PDL. A fost una dintre rarele apariţii legate de politică ale Monei Muscă. 

Citește și: