Silviu Bănilă
263 vizualizări 19 apr 2015

Chipotle - The Scarecrow

Pentru a atrage atenţia asupra angajamentelor sale în zona sustenabilităţii, Chipotle şi agenţia de publicitate Creative Artists Agency a realizat un film de animaţie de 3 minute, despre o sperietoare de ciori, care evadează dintr-un regim "totalitar" asemănător celui din filmul "1984", pentru a căuta un produs proaspăt. Clipul video a însoţit un joc video, care le oferă utilizatorilor mâncare gratuită, în schimbul susţinerii sperietorii de ciori în misiunile sale.

Campania Scarecrow a celor de la Chipotle a primit premiul "Best in Show" pentru "promovarea dincolo de campanie", în cadrul MIXX Awards. Clipul a înregistrat 5 milioane de vizualizări pe YouTube în prima săptămână şi acum a ajuns la 14 milioane vizualizări. Jocul pentru mobil a fost descărcat de 650.000 de ori. Întreaga campanie a generat 18,4 milioane conversaţii pe 17 platforme sociale. MIXX Awards şi şeful agenţiei R/GA, Nick Law, a explicat succesul Chipotle: "Combină tot ce are mai bun Hollywood-ul cu industria jocurilor video. O poveste interesantă şi o experienţă inedită a jocurilui, dominată de o sensibilitate rară, care transmite un mesaj puternic".

Inkadate Village - Rice-Code

Inkadate, un sat din nord-estul Japoniei, a depins dintotdeauna de producţia de orez, principala sa sursă de venit. De la an la an, japonezii consumă însă tot mai puţin orez. Hakuhodo, o agenţie de publicitate, a dorit să scoată în evidenţă adevărata "artă" a agricultorilor, care cultivă orez de culori diferite. O aplicaţie denumită Rice Code le permite utilizatorilor să scaneze câmpurile, întocmai ca un cod QR, pentru a cumpăra orez.

Inkadate a început să atragă atât de mulţi turişti, peste 250.000 în total, încât guvernul a decis să construiască o nouă gară. Marla Skiko, EVP şi director de inovaţie digitală la SMG Multicultural, a declarat că această campanie a reprezentat îmbinarea perfectă între artă şi ştiinţă, devenind un motor de interacţiune. "Campania a funcţionat deoarece echipa le-a permis clienţilor să admire, să surprindă şi să cumpere un produs frumos, disponibil exclusiv pe terminalele mobile", a spus Marla Skiko.

Nike - SB App

Nike a colaborat cu agenţia de publicitate R/GA pentru a crea aplicaţia SB, care vizează o comunitate pretenţioase: cea a skateboarderilor. Aplicaţia se concentrează asupra unui "Trick Tee", în care utilizatorii pot posta filmuleţe cu cascadoriile lor, făcute cu ajutorul skateboardului.

În primele patru luni de la lansarea aplicaţiei, 60.000 de utilizatori au încărcat clipuri şi au jucat peste 10.000 de jocuri SKATE. În cadrul premiilor MIXX Awards, Nike a obţinut premiul "Branded Utility". Michael Lebowitz, fondatorul şi directorul executiv al firmei Big Spaceship, a declarat: "Nike a creat o compilaţie de trucuri cu skateboardul. Prin acest demers, skaterii au simţit că au o valoare mai mare şi strădania lor este respectată. Este combinaţia optimă a unei platforme de educaţie cu o antologie culturală".

Coca-Cola - "America is Beautiful"

În cadrul Super Bowl 2014, Coca-Cola a desfăşurat campania "America is Beautiful". Aceasta se centrează asupra unui clip controversat, în care cântecul America the Beautiful este fredonat în şapte limbi. Pe măsură ce social media s-a autosesizat cu privire la campania Coca-Cola, compania a personalizat numeroase versiuni ale clipului, trimiţându-le către comunităţile de LGBT, nativ americani, părinţii interrasiali şi alte categorii.

Coca-Cola a trimis peste 87 milioane clipuri personalizate. David Roman, vicepreşedintele şi directorul de marketing al Lenovo, a spus că această campanie "induce fericirea". "Coca-Cola nu a fost nevoită să se apere online, deoarece fanii companiei au reacţionat în apărarea brandului", a adăugat Roman.

Giraffas - The Goal Screen

Giraffas este unul din cele mai importante lanţuri de restaurante fast food din Brazilia şi a avut o contribuţie majoră la infuzia de fani ai fotbalului, care a marcat Cupa Mondială din 2014.

Agenţiile sale de publicitate, TBWA şi Mood, au creat The Goal Screen, o aplicaţie care foloseşte funcţiile smartphone-ului pentru a pune la cale un joc de fotbal. Jocul de fotbal a generat o creştere cu 13% a vânzărilor Giraffas la nivelul Braziliei, iar aplicaţia a fost descărcată de peste 40.000 de ori. Circo Sarmiento, directorul executiv de creaţie al companiei Dieste, a declarat: "The Goal Screen este unul din cazurile rare în care un brand QSR (din domeniul alimentar) îşi atrage clienţi dincolo de produsele sale fast food. Jocul redefineşte modul în care poţi folosi un gadget şi ţine audienţa conectată la "microbul fotbalului"".

Citește și: