14320 vizualizări 13 oct 2014

Lector universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi doctor în zootehnie, Valentin Petrescu-Mag a adaptat Uriaşul de Transilvania la condiţiile de trai din ţara noastră.

FOTO: agrointel.ro

Uriaş de Transilvania a fost obţinut prin împerecherea iepurelui rustic românesc, de coteţ, rasă neomologată dar rezistentă la condiţiile climatice şi hrana din ţara noastră, cu uriaşul gri, o rasă mare, căutată datorită dimensiunii dar cu o productivitate scăzută.

În ceea ce priveşte coloritul Uriaşului de Transilvania, acesta a fost obţinut prin încrucişarea cu iepurele californian, o rasă de mărime medie, de culoare  albă şi cu extremităţile, respectiv botul, urechile şi lăbuţele, închise la culoare.

FOTO: agrointel.ro

Aşa a apărut Uriaşul de Transilvania care pe lângă dimensiunile mari are şi calităţile necesare unui iepure bun de sacrificat.

”Randamentul la sacrificare este foarte bun, studiile pe care le-am realizat pe el arată o rată între 60-70%. Având în vedere că în cazul iepurilor uriaşi rata de sacrificare este sub 50%, consider că este o performanţă importantă”, după cum a afirmat cercetătorul, citat de agrointel.ro, adăugând că o altă calitate a acestor iepuri este gradul ridicat de rezistenţă la boli.

FOTO: agrointel.ro

Pe de altă parte, Valentin Petrescu-Mag a precizat că Uriaşul este deocamdată un iepure potrivit pentru un sistem de creştere familial şi se teme că trecerea sa într-un sistem industrializat ar putea să-l ”strice”.

Citește și: