Laura HOLBAN
2998 vizualizări 1 mar 2012

Noi descoperiri realizate pe teritoriul Chinei scot la iveală faptul că în Jurasic nu doar dinouzaurii atingeau dimenisuni mari, ci chiar şi puricii acestora. Fosilele a nouă purici datând de acum 125 – 165 de milioane de ani au fost descoperite de curând şi comparate cu urmaşii lor, notează AP.

Aceşti purici atingeau chiar şi 2,5 cm în lungime, iar oamenii de ştiinţă aproximează că circa opt sau mai mulţi purici din zilele noastre ar putea măsuta cât unul singur din era dinozaurilor. „O adevărată bestie. Erau nişte creaturi mari. Nici nu-mi pot imagina să vin acasă şi să-mi găsesc câinele plin de astfel de purici”, a declarat Michael Engel, entomolog şi curator la Muzeul de Istorie Naturală al Universităţii din Kansas. În ciuda mărimilor pe care le atingeau aceşti purici, cercetătorul consideră că mult mai mult interes ridică ciocurile acestor insecte, capabile să penetreze pielea unor anumite specii de dinozaur, cel mai probabil cele cu pene. „Ciocurile lor păreau a fi echipate cu un mic fierăstrău pe partea de jos. Erau ca nişte arme. Erau pregătite pentru a trece prin ceva adânc”, a mai explicat Engel.

Acesta a mai adăugat o curiozitate despre aceşti strămoşi ai puricilor: nu aveau picioarele suficient de dezvoltate, fapt care a determinat ca prin evoluţia lor, aceştia să sară în loc să se târască. „Din fericire pentru animalele din Mezozoic, aceşti purici nu puteau sări aşa cum o fac cei mai comuni dintre purici în prezent”, a explicat Joe Hannibal, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland.

Citește și: