Diana MARCU
36576 vizualizări 22 mar 2012

După Andrei Gheorghe şi Virgil Ianţu, care au fost pentru mulţi ani imaginea bad guys în media românească, a venit rândul unui trio de Chefi să primească eticheta de ticăloşi. Perfecţi sau absoluţi.

Pentru că aşa par juraţii Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu şi Florin Dumitrescu, cei trei care decid cine merită sau nu să primească şorţul care reprezintă biletul de acces în faza următoare a competiţiei MasterChef, difuzată în fiecare marţi seară de ProTV.

Mona Segall: „Juraţii au fost mult peste aşteptări”

„Nu sunt ticăloşi, ci doar perfecţionişti”, declară pentru gândul Mona Segall, producătorul variantei româneşti a MasterChef.

„Sunt adevăraţi Chefi, asta înseamnă că nu acceptă greşelile în bucătărie şi nici eventuali clienţi nemulţumiţi. Ei nu joacă un rol”, spune producătorul tv care recunoaşte că, după probe cu zeci de bucătari, Chefi de restaurante, cei trei i-au atras atenţia, fiind cei mai potriviţi pentru aceşti show. Mai mult, spune Segall, Bontea, Scărlătescu şi Dumitrescu nu au dezamăgit-o, “ci, din contră, au fost mult peste aşteptări”.

"Nu jucăm roluri"

“Fiecare face ce simte, asta e clar”, afirmă Sorin Bonea. “Eu sunt natural şi cred că pentru asta am fost ales în juriu, pentru felul meu de a fi”.

Pe naturaleţe mizează şi Cătălin Scărlătescu. “Cine mă cunoaşte va vedea că eu joc în filmul meu: adică sunt în emisiune aşa cum sunt în realitate. Mimica mea este naturală, reacţiile sunt fireşti, iar cei care mă cunosc îşi vor da seama ca aşa sunt eu”, în vreme ce Florin Dumitrescu vorbeşte despre transformarea pe care o suferă atunci când intră în bucătărie: “Când intru în bucătărie sufăr o transformare, devin foarte serios, pretenţios, zâmbetul îmi piere dacă ceva nu îmi place. Ăsta sunt şi cred că pot vorbi şi în numele celorlalţi doi colegi ai mei când spun că suntem exact ca în realitate”.

Cu o mimică tip poker face, juraţii nu lasă nimic să li se citească pe chip în momentul în care gustă dintr-un preparat. Se vede dezgustul, dar surpriza  descoperirii unui nou gust  nu se lasă ghicită. Cei trei susţin că faţa de Chef nu ţine de antrenament, ci de meserie.

Nu e un antrenament, la noi e meserie”, spune pentru gândul Cătălin Scărlătescu. “Eu analizez altfel farfuria decât cineva care nu este profesionist. Descompun gusturile, le gândesc şi de aceea concurentul nu îşi dă seama care e de fapt părerea mea. Dacă văd ceva rău explodez, dar la fel de exploziv sunt şi dacă gust un preparat fantastic de bun”. “Încerc să nu-mi trădez din prima părerea pentru că nu vreau ca participanţii să înţeleagă de la început care va fi verdictul meu”, îşi explică reacţiile Sorin Bontea, în vreme ce Florin Dumitrescu dă vina pe firea lui – impulsivă.

„Sunt un tip cu reacţii surprinzătoare chiar şi în viaţa de zi cu zi. De multe ori încerc să-mi temperez impulsivitatea, însă asta mă şi ajută uneori în a avea reacţii neaşteptate, atât pozitive, cât şi negative”. 

"Bontea e Mihai Petre, iar Florin e Andra"

De altfel, comportamentul celor trei şochează, iar replicile lor, acide, taie prestaţiile celor 150 de pretendenţi la titlul de MasterChef. „Bucătăria nu-i o glumă”, „Orezul e mai rău ca unul de spital”, „Ai nevoie de un cuţit ca al lui Arnold ca să tai mâncarea asta” – sunt replici care vor intra în folclorul variantei româneşti a emisiunii.

Dar nu frazele, ci reacţiile juraţilor au fost cele mai comentate după prima ediţie a show-ului. “După zi de preselecţie, concurenţii ne-au comparat cu juriul de la ”Românii au talent” şi spuneau că Bontea e Mihai Petre, Florin e Andra, iar eu Moisescu, alte comparaţii nu am primit”, spune Cătălin Scărlătescu. “Noi suntem naturali, reacţionam firesc”, povesteşte acesta descriindu-şi colegii de jurizare: “Sorin e mai serios, mereu descoperă ceva rău în farfurie, vede toate imperfecţiunile, Florin e cel cu explicaţiile academice, iar eu... nu ştiu ce să zic despre mine, îi las pe ei doi să mă descrie”.

Întrebaţi de gândul dacă pe parcursul diferitelor faze ale competiţiei, juraţii vor deveni simpatici, buni sau răi, Sorin Bontea răspunde: "Facem ceea ce ştim. Depinde însă şi de cum ne vor percepe oamenii de acasă, poate ei ne vor cataloga în vreun fel sau altul. Recunosc că vom avea şi păreri contradictorii, pentru că fiecare dintre noi vede bucătăria în stilul lui propriu".

"Se poate întâmpla ca doi dintre noi să aibă comentarii pozitive, de exemplu, sau se poate întâmpla ca toţi trei să fim extrem de duri. Ceea ce este important, după părerea mea, este că avem caractere diferite şi stiluri diferite de a privi bucătăria", completează şi Florin Dumitrescu.

Show-ul va fi transmis până pe 29 mai

Formatul pe care îl văd în fiecare marţi seară românii, în intervalul în care a fost difuzat anterior show-ul „Vocea României”, este inspirat din varianta americană, precizează pentru gândul Mona Segall. Achiziţionat de la Shine International, MasterChef-ul românesc „este un pic adaptat după tipologia personajelor găsite şi a juraţilor”, mai spune aceasta.

Producătorul show-ului difuzat de Pro TV explică şi cum va decurge concursul culinar. Din cei 150 de candidaţi care au ajuns în faţa juraţilor, doar o treime primesc şorţul MasterChef. După alte câteva probe, 21 dintre ei ajung în bucătăria MasterChef, care este un loc foarte râvnit de către toţi cei care vin la preselecţii. Ei vor fi eliminaţi pe rând, în diverse probe, doar unul ajungând primul MasterChef al României.

Emisiunile, 11 la număr, vor fi difuzate până pe 29 mai şi sunt toate înregistrare, telespectatorii neasistând la nicio fază live. De filmat s-a filmat peste tot, potrivit Monei Segall, concurenţii gătind atât în studio, cât şi la diverse evenimente, inclusiv la o nuntă. 

 

Citește și: