Mihai SCHIAU
1070 vizualizări 22 mai 2011

Computerul IBM Watson, cunoscut pentru că a învins cei mai buni jucători de "Jeopardy" din lume, va fi folosit acum pentru a răspunde rapid unor întrebări din domeniul medical, scrie Daily Mail. Compania spune că, peste maximum doi ani, Watson va oferi doctorilor diagnostice şi tratamente, chiar lângă patul pacienţilor.

O demonstraţie recentă a arătat că Watson poate oferi pe loc date foarte detaliate despre pacienţi, inclusiv unde locuiesc. Spre exemplu, când i s-a "spus" că o pacientă este însărcinată, computerul IBM Watson a modificat imediat tratamentul sugerat.

Calculatorul a "citit" mii de cărţi de specialitate şi a fost bombardat cu întrebări de studenţii la medicină. Un doctor care lucrează cu IBM Watson spune că acesta ar putea, în curând, să preia şi articolele de pe blogurile despre medicină.

IBM Watson a devenit cunoscut după ce după i-a bătut măr pe campionii jocului "Jeopardy". Numit după fostul preşedinte al companiei, Thomas Watson, calculatorul are succes pentru că înţelege limbajul uman şi poate rezolva probleme cu ajutorul unor algoritmi complecşi.

Supercomputerul are o memorie echivalentă a 2.800 de calculatoare obişnuite. Maşinăria este foarte zgomotoasă, din cauza celor două mari unităţi de răcire. Inginerii de la IBM au lucrat timp de patru ani la Watson, iar compania investeşte 6 miliarde de dolari anual în cercetare. Scopul este să creeze calculatoare care să înţeleagă cât mai bine limbajul uman şi să ofere răspunsuri satisfăcătoare.

Citește și: