Alexandra PELE
3231 vizualizări 21 apr 2011

Spionii din Primul Război Mondial îşi gravau mesaje pe unghiile degetelor de la picioare şi foloseau suc de lămâie pe post de cerneală invizibilă, potrivit unor documente secrete făcute publice de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), relatează BBC News.

CIA a publicat şase documente care detaliază tehnicile de spionaj folosite la începutul secolului XX. Acestea conţin instrucţiuni prin care spionii erau îndemnaţi să "bănuiască şi să cerceteze orice". Într-un document este explicată o modalitate simplă prin care poţi să-ţi faci cerneală invizibilă. Secretul spionilor era să scufunde o batistă într-o soluţie formată din nitraţi, sifon şi amidon. După un timp, dacă scufunzi batista în apă se va elibera o substanţă care poate fi folosită pe post de cerneală invizibilă. Formula era folosită de spionii germani, dar ea a fost descoperită de francezi, potrivit unui document din 1914.

Un alt memorandum realizat de un grafolog din California se referă la modalităţi prin care pot fi descrifrate mesajele invizibile scrise direct pe pielea omului. "Pentru a putea fi citite trebuie găsit un agent reactiv adecvat pe care să-l pulverizezi pe piele", se explică în acea înregistrare. Grafologul avertizează că există şi alte metode de a secretiza un mesaj, folosite în funcţie de prieceperea celui care le practică. "Spionii şi contrabandiştii" obişnuiau să "graveze mesajele şi datele de indentificare pe unghiile degetelor de la picioare". Aceste secrete sunt învechite acum din pricina progreselor făcute în domeniul cernelii invizibile şi a metodelor de iluminat folosite pentru a o detecta, susţin reprezentanţii CIA. Documentele pot fi citite integral pe pagina web a agenţiei.

Citește și: