În ultimii ani, cortizolul a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate precum depresia, creşterea în greutate, bolile cardiace sau reducerea densităţii osoase, scrie Huffington Post.

"Cortizolul este un hormon minunat şi îi serveşte bine corpului, ca mulţi alţi hormoni, cu excepţia situaţiilor în care nu mai face asta", a precizat Brandon Mentore, specialist în sănătate.

În trecut, când oamenii erau nevoiţi să vâneze, cortizolul era esenţial pentru a asigura supravieţuirea speciei. Rolul său principal era şi încă este de a pregăti corpul pentru "luptă" sau "fugă". Dacă în trecut, stimulii de stres se refereau la factori fizici, acum aceştia sunt cu precădere emoţionali, precum plata facturilor sau decizia de a ieşi la pensie.

"În lumea de astăzi, nu mai avem nevoie să fim în starea de luptă sau fugă de natură. Cu toate acestea, societatea noastră este atât de activă şi ocupată încât cortizolul este în circulaţie constant", explică Mentore.

În momentul în care nivelul de cortizol din organism este prea ridicat, "afectează întregul organism care începe să se prăbuşească. Practic, îi îmbătrâneşte pe oameni înainte de timp", a spus doctorul Tracy Thomas.

Persoanele care suferă de stres cronic sunt mai expuse riscului de a dezvolta osteoporoză, hipertensiune arterială, boli ale inimii, obezitate sau depresie deoarece nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor.

Totodată, dacă stresul duce la creşterea nivelului de cortizol, acesta poate genera o serie de obiceiuri nocive pentru mecanism. Cortizolul este asociat cu obezitatea, însă legătura este mai degrabă indirectă. Creşterea în greutate este în opinia specialiştilor o consecinţă a unor mecanisme de "adaptare" a stresului. Practic, în mod compulsiv, indivizii se consolează cu mâncare, nu din nevoie, ci pe fondul unei obişnuinţe ce are cauze cognitive şi nu poate fi legată chimic de cortizol.

Pentru a ţine sub control efectele acestui hormon, specialiştii recomandă un regim sănătos, practicarea unor exerciţii fizice cu impact redus, cum este yoga sau pilates şi câteva minute de meditaţie pe zi.

Citește și: