1372 vizualizări 27 feb 2011

Virozele respiratorii şi răceli sunt pericolele care ne pândesc organismul în această perioadă a anului. Temperaturile scăzute, alimentaţia dezechilibrată, stresul şi lipsa somnului sunt câţiva dintre factorii care ne pun în pericol sis­temul imunitar.

Pentru a preveni apariţia virozelor respiratorii, medicii recomandă în primul rând să reducem cantitatea de zahăr. Studiile de specialitate au demonstrat că funcţionarea sistemului imunitar este compromisă timp de 5 ore după ce am mâncat chiar şi o cantitate mică de zahăr. Mai mult, dulciurile stimulează deshidratarea şi eliminarea vitaminelor şi mineralelor.

Vitamina C este un nutrient esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi ajută organismul să lupte împotriva răcelii şi a gripei. Pentru a ţine răceala la distanţă, spe­cialiştii recomandă să includem în dieta zilnică pătrunjelul, legumele cu frunze verzi, broccoli, conopida, ardeii şi roşiile. Lămâile, portocalele, afinele, merele şi perele sunt şi ele trecute pe lista alimentelor care întăresc sistemul imunitar.

Un organism odihnit este mai rezistent la virusuri. Potrivit specialiştilor, prea puţine ore dormite scad nu numai sistemul imunitar, dar şi capacitatea de concentrare şi memoria. Majoritatea experţilor recomandă între opt şi nouă ore de somn, însă studiile au arătat că sunt suficiente şase ore.

Practică sport cu regularitate. Medicii susţin că activitatea fizică ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. Sportul se recomandă pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi pentru reducerea stresului.

Consumă vitamina D. Iarna, când organismul uman este privat de vitamina D, medicii recomandă suplimentele pe baza acestei vitamine. Studiile de specialitate au arătat că persoanele care includ în dieta zilnică vitamina D, mai ales în sezonul rece, sunt mai protejate împotriva virusurilor care duc la apariţia gripei de sezon.

Citește și: