839 vizualizări 3 mai 2009

O memorie bună este esenţială pentru obţinerea unui rezultat mulţumitor la examenele care urmează în această perioadă pentru studenţi. Chiar dacă procesul de îmbunătăţire a memoriei se realizează în timp, mai există o şansă şi pentru cei care s-au „trezit” mai târziu. Ei pot apela la anumite alimente, pentru o memorie „de elefant”. „Aportul crescut de proteine de origine animală este esenţial pentru această perioadă dinaintea examenelor. Astfel, elevii şi studenţii pot consuma, în special, carne, lapte şi ouă”, precizează prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Nicolae Paulescu.

Specialiştii ne atrag atenţia să nu ne aşteptăm la minuni de la lecitină. „Suplimentele cu lecitină – substanţă din clasa lipidelor – se zice că ar putea ajuta la capacitatea de memorare, însă acest lucru a fost puţin demonstrat ştiinţific. Poate că lecitina este mai eficientă dacă este luată de la vârste fragede, dar un student la care celula nervoasă e maturată şi dezvoltarea sistemului nervos central este încheiată în nici un caz nu-şi va îmbunătăţi capacităţile intelectuale dacă va lua lecitină cu trei-patru zile înainte de examen”, afirmă dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, la un cabinet particular din Bucureşti.

Cafeaua energizează pe moment, dar apoi „moleşeşte”

Controversatele excitante sunt de evitat în sesiunea de examen, din cauza efectelor contrarii. „Substanţele excitante precum cafeaua, ceaiul negru, cresc capacitatea de concentrare, dar numai pe moment, astfel că, pe termen lung, respectiv în următoarele câteva zile, ne vor face să ne simţim mai obosiţi, iar capacitatea de a învăţa va fi mai redusă. Totuşi, o cafea pe zi nu este interzisă, dar nu este indicat să se consume mai multe”, subliniază dr. Eduard Adamescu. În ce priveşte băuturile energizante, prof. Radulian spune că nu este recomandat să apelăm la ele.

Specialiştii insistă ca în perioada premergătoare examenelor, alimentaţia tinerilor trebuie să fie uşoară, compusă din multe legume şi fructe proaspete. „În cazul legumelor preparate termic, multe dintre vitamine se distrug”, atenţionează dr. Adamescu. În ceea ce priveşte numărul meselor, este de preferat ca acestea să fie dese şi mici, evitându-se prânzurile sau cinele abundente. După o masă abundentă, substanţele nutritive nu se mai îndreaptă spre creier, ci spre alte zone din corp şi, ca urmare, ne ia somnul, explică specialiştii.

O categorie aparte o reprezintă dulciurile. Medicii susţin că acestea sunt supraevaluate în mentalitatea populaţiei. „Produsele zaharoase ne dau energie, însă ele sunt indicate în efortul fizic de intensitate mare şi pe termen scurt. Ciocolata, care este dulce, conţine lecitină şi lipide, este adevărat că ne va da energie repede, dar nu este o condiţie suficientă pentru sesiune. Deci, dacă mâncăm dulciuri nu înseamnă că vom reţine mai multe informaţii pentru examen”, ne lămureşte dr. Eduard Adamescu. „Cel mai bine este ca dulciurile să fie înlocuite cu fructe, pentru conţinutul lor bogat în vitamine şi minerale”, apreciază prof. dr. Radulian.

Ce mâncăm în seara dinaintea examenului

Medicii mai recomandă limitarea preparatelor din aluat, pentru că grăsimile din compoziţia acestora pot îngreuna digestia, dând o stare de disconfort. Hidratarea în sesiune este la fel de importantă ca şi în viaţa cotidiană. Studiile au arătat că tinerii care obişnuiesc să bea multă apă reuşesc să se concentreze mult mai uşor şi să fie mai receptivi la informaţiile primite. Doi-trei litri de lichide pe zi sunt esenţiali, indiferent dacă vom consuma apa plată, minerală, limonadă sau sucuri naturale de portocale, grapefruit preparate acasă.

În seara dinaintea unui examen, se recomandă o alimentaţie uşoară, pentru ca să nu avem o noapte agitată. Putem consuma carbohidraţi (paste, orez, cartofi sau pâine), proteine sau lipide. De asemenea, o cană cu lapte vă va ajuta să aveţi un somn mai liniştit, datorită unui amino-acid conţinut - tryptophanul. În dimineaţa dinaintea tezelor, este important să consumăm proteine sau fibre, cum ar fi ouă, ciuperci, miere sau ceva mai uşor de absorbit, precum cerealele integrale. Dacă tânărul este prea nervos din cauza examenului, se recomandă o banană, o salată de fructe, stafide sau un fresh de portocale.

Citește și: