Pofta de dulciuri a ajuns să fie o adevărată barieră în încercarea unei persoane de a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Ai încercat vreodată să nu mănânci zahăr? În ziua de astăzi, acest lucru a devenit aproape imposibil, având în vedere că zahărul este peste tot. La fiecare întâlnire de afaceri, eveniment şi în fiecare restaurant, există un desert care îţi va face cu ochiul. Din păcate, zahărul nu se găseşte doar în deserturi. 

Există trei motive principale care ne fac să ne dorim să mâncăm dulciuri: nevoile nutriţionale, obişnuinţele şi emoţiile. Toate acestea ne împiedică să facem schimbări majore în ceea ce priveşte dietele noastre. 

Nevoile legate de nutriţie

În ultimul timp „s-a lansat” o nouă modă în ceea ce priveşte evitarea exceselor alimentare. Oamenii ajung să refuze să mănânce orice înseamnă dulciuri şi zahăr pentru perioade îndelungate de timp. 

Totuşi, această tactică nu este una benefică pentru sănătatea ta. Eliminând din dietă tot ceea ce înseamnă aport de zahăr, organismul tău pierde foarte mult din cantitatea de calorii care are un rol esenţial în sănătatea ta. Scăderea nivelului caloric din organism conduce la sporirea poftei de mâncare şi de dulciuri. 

Nu trebuie să faci gesturi extreme pentru a scăpa de pofta de dulce. Tot ceea ce trebuie să faci este să îţi revizuieşti puţin alimentaţia, să calculezi, pe cât posibil, cantităţile de proteine, carbohidraţi şi grăsimi pe care le consumi zilnic. Uneori corpul tău are nevoie de carbohidraţi, însă aceştia pot fi obţinuţi şi din alte alimente decât dulciuri. Între înlocuitorii carbohidraţilor din dulciuri pot fi integrate cerealele integrale, legumele sau fructele. 

Iată câteva exemple: 

- carne de curcan cu pâne cu cereale integrale, avocado şi legume

- salată de linte cu brânză

- iaurturi, alune şi fructe

- biscuiţi cu cereale integrale, brânză şi fructe

- grâu încolţit cu nuci, iaurt şi condimente

Obişnuinţa culinară

De obicei, pofta de zahăr apare dintr-o obişnuinţă, aceea de a mânca obligatoriu ceva dulce după masă. Acest lucru ne-a intrat în reflex, aşa cum ne-a intrat cafeaua de dimineaţă. În aceste momente trebuie să te gândeşti la orice altceva în afară de dulciuri. De asemenea, consumă la felurile principale preparate condimentate cu cimbru sau puţin sărate, astfel încât să taie pofta de dulce. 

Partea emoţională, rol important în lupta cu poftele

Cea mai frustrantă componentă care stă în calea luptei cu poftele este senzaţia pe care ne-o oferă dulciurile. Când mâncăm dulciuri, trebuie să recunoaştem că ne simţim bine. În unele momente ajungem să considerăm că deserturile sunt singurele modalităţi de a ne ridica moralul. 

Foarte multe persoane mănâncă ciocolată atunci când se simt triste sau după o zi stresantă la serviciu. Oboseala, frustrarea, singurătatea, dar şi fericirea sau succesul în activităţile zilnice sunt fie atenuate, fie sărbătorite cu o gustare dulce. 

Ce-ar fi să eliminăm mâncarea din ecuaţia fericirii? 

Dulciurile pot fi înlocuite cu alte modalităţi de relaxare şi de sărbătorire a succesului: odihnă, o ceaşcă de ceai, o plimbare cu un prieten drag, o ieşire în aer liber, un antrenament la sală, o călătorie într-un loc impresionant sau o melodie bună. 

Citește și: