Simona TUDORACHE
930 vizualizări 27 mai 2017

„În primul rând, trebuie să înţelegem că toate ecranele care emit lumină sunt dăunătoare în timp (telefonul, tableta, calculatorul, televizorul etc) şi nici nu ne dăm seama de câte ori ne verificăm telefonul într-o oră, de exemplu.

Din punct de vedere fizic, lumina emisă de aceste ecrane conţine o parte de lumină vizibilă, extrem de dăunătoare – lumina albastră-violet. Din păcate, acest efect dăunător se acumulează în timp, astfel că, dacă expunerea a început devreme în viaţă (încă din copilărie), vom asista la instalarea unor boli în viaţa de adult – cataractă la 40 de ani, de exemplu”, precizează medicul oftalmolog Roxana Cozubaş pentru Gândul.

O altă problemă o constituie distanţa de lucru foarte mică (în jur de 40-50 cm). „Practic, atunci când privim la distanţă (peste 5 m), ochii se relaxează. Dacă vrem să focalizăm un obiect mai aproape de 5 m, acest lucru se va face cu un efort din partea ochilor. Astfel, cu cât mai mic şi mai aproape obiectul focalizat, cu atât mai solicitant va fi pentru ochi”, adaugă specialistul.

O expunere constantă de peste 2-3 ore în aceste medii digitale ne „garantează” obţinerea unor semne şi simptome pe termen lung. Astfel, dacă ştiţi că lucraţi în faţa calculatorului mult timp, este bine să solicitaţi medicului oftalmolog mai multe detalii despre posibilităţile de protecţie disponibile. „În primul rând, trebuie să efectuaţi un control oftalmologic complet, în urma căruia vi se vor prescrie ochelari (cu dioptrie sau nu), care să aibă încorporat în lentile un filtru de calculator (o lentilă specială care blochează lumina albastră-violet).

Ajută şi dacă faceţi pauze de la aceste ecrane, timp în care să priviţi la distanţă mare pentru relaxarea ochilor. De asemenea, există programe care se pot instala pe telefon şi care reduc cantitatea de lumină dăunatoare emisă de ecran.

Pe termen scurt, în urma unei expuneri cronice la calculator, ne putem simţi pur şi simplu obosiţi, ochii se înroşesc, devin sensibili şi poate să apară vederea înceţoşată. Literele se dublează, iar pacientul se plânge de senzaţia de corp străin în ochi (“nisip în ochi”)”, adaugă Dr. Roxana Cozubaş de la clinica Regina Maria.

De multe ori, pacienţii care stau mult la calculator se prezintă la medicul oftalmolog pentru că nu văd bine la distanţă. „De fapt, mecanismul natural care ne asigură o vedere clară la o distanţă mică (acomodaţia) este atât de suprasolicitat, încât, în puţinul timp în care pacientul se decide să privească în depărtare, ochii nu se mai relaxează.

Deşi nu sunt sesizabile, aceste înmagazinări de energie înaltă, care provin de la lumina emisă de ecran, se adună în timp, permanent (ca de altfel şi expunerea la ultraviolete). În zilele noastre, asistăm la o expunere din ce în ce mai timpurie la aceste dispozitive, motiv pentru care se prezintă la cabinet copii cu sindrom de ochi uscat. Probabil că în următorii ani vom asista la o “explozie” a bolilor puse pe seama luminii albastre – cataractă şi degenerescenţă maculară legată de vârstă.

De obicei, îmi îndrum pacienţii să plaseze ecranul computerului cu 10 – 20° sub nivelul ochilor pentru a reduce deschiderea fantei palpebrale (deschiderea dintre pleoape), micşorând astfel suprafaţa oculară expusă şi reducând evaporarea filmului lacrimal. De asemenea, ajută şi să clipim forţat în timpul lucrului la calculator sau televizor pentru a împiedica apariţia sindromului de ochi uscat’’, mai spune specialistul

 De asemenea, alimentaţia joacă un rol esenţial în obţinerea unei vederi sănătoase.  “Nu numai morcovii aduc beneficii vederii, ci orice fel de legume sau fructe colorate variat – citrice, struguri, ardei gras, frunze verzi (pătrunjel, spanac), dar şi nucile sau seminţele crude’’, afirmă Dr. Roxana Cozubaş.

 

 

 

 

 

Citește și: