Simona Tudorache
607 vizualizări 13 nov 2016

Psihologii sunt de părere că nu întotdeauna intenţia de a-l domina pe partener este una  conştientă, iar o eventuală ceartă cu cel de lângă noi poate fi evitată, asta dacă vom învăţa să punem altfel întrebările. ''Comunicarea în cuplu este, fără doar şi poate, vitală într-o relaţie de cuplu, dar, dacă nu ştim cum să mânuim acest instrument, uneori, ne poate face mai mult rău decât bine. O simplă întrebare greşit formulată, un ton nervos sau o atitudine nerăbdătoare sunt elemente care pot escalada într-o ceartă serioasă. De cele mai multe ori, nefiind atenţi la comunicare, făcând-o inconştient, vorbele vor fi percepute de partener ca metode de a domina în relaţie, iar acesta va începe să riposteze, ca să-şi recâştige avansul pierdut. Sigur, toate acestea sunt nişte iluzii, pot fi plăzmuiri ale imaginaţiei noastre şi, de cele mai multe ori, chiar sunt, însă e mai bine să învăţăm să evităm o ceartă, chiar dacă pleacă de la motive întemeiate sau nu”, declară psihologul Alexandru Pleşea.

În opinia specialistului, atunci când negociem cu partenera ce să facem în seara asta sau mâine seară, este bine să învăţăm să stăpânim o tehnică populară în Occident, intitulată “Roşu sau Negru”. “Când ne întrebăm iubita dacă vrea să mergem în parc sau la film sau dacă îi place un lucru, e important modul în care construim întrebarea. Spre exemplu, nu este productiv pentru noi s-o întrebăm: Ai vrea să mergem la film? sau Îţi place această maşină? sau Te-ai hotărât să îl cumperi? Aceste întrebări nu sunt convingătoare, pentru că putem primi imediat un răspuns de genul: Aş vrea, dar nu am timp. Tehnica Roşu şi Negru sugerează o alternativă. O putem întreba: Ai prefera să mergem în parc astăzi sau mâine? Este o sugestie directă, însă una subtilă. Înainte ca interlocutorul, şi anume iubita, să se decidă dacă vrea să accepte sau să refuze, îi sugerăm să aleagă între două variante. În acel moment, inconştient, partenerul va fi forţat să gândească în alţi termeni. Ea atunci se va gândi: Este mai bine acum sau mâine? şi vom ajunge imediat la pasul în care o vom convinge să accepte propunerea sau nu”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

O relaţie sănătoasă se bazează, înainte de toate, pe comunicarea asertivă, sinceră şi directă, neţinând cont de obligaţiile pe care viaţa socială ni le impune. Cu cât o relaţie este mai aproape de perioada copilăriei, unde ne jucam şi nu ne luam aşa de mult în serios, cu atât cresc şansele ca partenerii să rămână mai mult timp împreună.

 

Citește și: