329 vizualizări 10 dec 2016

„Tot aud vorbindu-se de tradiţiile de Sărbători, însă mulţi omit că o tradiţie poate fi schimbată în timp. Cândva, aşezarea la masă cu cei dragi, jocurile de iarnă, omul de zăpadă, pomul de Crăciun, îmbrăţişările, scrisorile făceau parte din tradiţii, Acum se pune preţ pe cadourile scumpe, goana nebună după mâncarea de Crăciun şi de Revelion şi de nevoia obsesiv-compulsivă pentru comunicarea la distanţă şi pentru socializarea virtuală”, declară Dana Ţupa, profesor de Yoga.

Totodată, specialistul ne recomandă ca în această perioadă să facem o pauză de la  grijile cotidiene, să învăţăm să ne relaxăm şi să ne bucurăm de prezenţa celor dragi, să readucem echilibrul în viaţa noastră,

1. E necesar să  fim recunoscători. „Am devenit pesimişti, iar această stare ne impedică să vedem lucrurile grandioase din viaţa noastră. Uităm că suntem sănătoşi, că putem merge, asculta, vedea şi că avem un acoperiş deasupra capului. Legea Rezonanţei acţionează inexorabil, fie că ştim asta sau nu. De aceea, se şi spune că această practică a recunoştinţei ne poate face să atragem ca un magnet sănătatea şi prosperitatea. Aceste zile de recunoştinţă ne pot îmbunătăţi substanţial viaţa şi percepţia asupra mediului înconjurător. Până la urmă, orice fiinţă are impregnată în subconştient dorinţa de a fi fericită şi recunoştinţa contribuie din plin la această stare”, afirmă profesorul de yoga Dana Ţupa.

2.  E indicat să consumăm alimente dulci. În opinia specialistului, consumul de alimente dulci, pe cât posibil naturale (stafide, curmale, smochine etc) este indicat în această perioadă, pentru că  aduce o stare de plăcere şi de relaxare.

3. Putem practica meditaţia pentru a scădea nivelul cortizolului - hormonul stresului. „Una dintre cele mai simple meditaţii este aceea în care ne putem concentra întreaga atenţie asupra felului în care decurge respiraţia, pentru că asta ne permite să ne observăm gândurile, dar să renunţăm la lupta de a le  controla.  Fie că sunt gânduri pozitive sau negative, ele sunt tranzitorii, iar observarea lor se face fără a judeca. Studiile ştiinţifice au demonstrat că meditaţia şi observarea respiraţiei (meditaţie Vipassana sau Mindfulness) îmbunătăţesc memoria, scad starea de iritabilitate, anxietate şi depresie”, declară Dana Ţupa.

4. Practică yoga! „Mişcarea şi atenţia pot duce la obţinerea unei stări de calm şi de echilibru. În plus, vei ieşi din casă şi te vei integra într-un grup, iar asta poate avea o conotaţie pozitivă, în sensul că vei pleca din singurătatea celor patru pereţi ai casei’’ spune profesorul internaţional de yoga.

5.  Fii darnic cu cei mai puţin norocoşi! „Sentimentele de singurătate, depresie şi anxietate se topesc odată cu senzaţia de utilitate personală. Oricine suferă de depresie are tendinţa de a se concentra, în mod egoist, doar asupra propriei persoane. Dacă dăruieşti sau faci bine, înseamnă că te concentrezi şi asupra altora. Zâmbetul unui copil sau al unui bătrân îţi poate schimba radical starea”, conchide Dana Ţupa.

 

Citește și: