Mădălina CHIŢU
1557 vizualizări 22 apr 2015

Românii nu sunt empatici la suferinţa celor din jur şi nu sunt dispuşi să sară în ajutorul lor. Un experiment social, realizat în şase oraşe din ţară - Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Timişoara şi Târgu-Mureş -, a surprins reacţia românilor când trec pe lângă o persoană diagnosticată cu Parkinson care are nevoie de ajutor.

Astfel, trecătorii din diferite mall-uri din cele şase oraşe au fost puşi în situaţia de a ajuta un „bolnav de Parkinson“ cu semne evidente de boală: adică îi tremurau atât de tare mâinile, încât nu putea să le folosească pentru a ţine o sticlă de apă sau pentru a căra o plasă cu fructe.

Din imagini se poate vedea că dintre cei aproape 5.000 de români care au trecut pe lângă persoana ce prezenta simptomele bolii Parkinson, doar 5% s-au oprit şi au ajutat-o, în timp ce aproape 6% au ignorat cu desăvârşire problemele bolnavului. Aproape 90% dintre trecători au privit indiferenţi la situaţia în care se afla persoana în cauză şi au ales să îşi continue rutina zilnică.

„Povara bolii pentru un pacient cu boala Parkinson este de multe ori foarte grea. Pe lângă problemele de sănătate create de această afecţiune cronică neurodegenerativă, acesta trebuie să înfrunte zi de zi discriminarea şi indiferenţa celor din jur. Barometrul compasiunii românilor pentru bolnavii de Parkinson este de fapt o ‘radiografie’ bazată pe cifre şi imagini concrete a realităţii sociale cu care se confruntă bolnavii zi de zi. Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson a organizat această serie de evenimente pentru a trage un semnal de alarmă la nivelul întregii societăţi”, spune Dan Raican, Preşedintele Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson şi bolnav de Parkinson de peste 15 ani.

Tremuratul incontrolabil, rigiditatea musculară şi pierderea echilibrului şi a coordonării sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Alături de acestea, simptome cognitive precum afectarea memoriei şi a atenţiei, dar şi vegetative: energie scăzută, oboseală, tulburări de somn sunt semne ale apariţiei bolii Parkinson. Afectarea mobilităţii, limitarea socializării, dar şi impactul pe care îl are asupra familiei scad calitatea vieţii pacientului.

Dintre toate cele 6 oraşe participante în campanie, Capitala s-a dovedit a fi cea mai empatică: peste 7% dintre trecători s-au oprit să ajute, în timp de doar 2% au ignorat complet suferinţele bolnavului de Parkinson. La polul opus, ieşenii s-au dovedit cei mai nepăsători, peste 20% dintre persoane fiind absolut indiferente. 

Campania s-a desfăşurat în perioada 8-16 aprilie 2015 şi a inclus 6 centre comerciale importante din cele 6 oraşe. Un actor a simulat simptomele bolii Parkinson, ajungând în situaţii dificile, în care avea nevoie de ajutor, testând astfel empatia trecătorilor. Peste 60 de voluntari au fost parte din campanie şi au răspândit mesajele din ”Grădina cu Speranţe”.
Analizând fiecare oraş în parte, rezultatele sunt următoare:

● Bucureşti: peste 1200 de persoane expuse mesajelor campaniei, din care 7% au întins o mână de ajutor, 2% au ignorat bolnavul, iar 91% au fost indiferenţi,

● Cluj: din peste 1000 de persoane expuse mesajelor campaniei, aproape 5% au ajutat bolnavul, 1% au ignorat problema, iar 96% au fost indiferenţi,

● Iaşi: peste 1000 de persoane au fost implicate în campanie, dintre care mai puţin de 5% au ajutat, 20% au ignorat problema, iar restul de 75% au fost indiferenţi,

● La Timişoara au fost aproximativ 800 de persoane expuse mesajelor campaniei, sub 5% au ajutat, aproximativ 2% au ignorat, iar 93% au fost indiferenţi,

● Pentru Oradea şi Târgu-Mureş situaţia a fost similară: aproximativ 500 de persoane în fiecare oraş, din care 5% au ajutat, aproape 3% au ignorat, iar restul de 92% au fost indiferenţi.

Citește și: