425 vizualizări 21 mar 2011

Potrivit unei noi teorii, acceleratorul de particule din apropierea Genevei ar putea fi cheia în descoperirea unei particule, numită singletul Higgs, care ar avea capacitatea de a călători în timp, scrie The Daily Mail. Tom Weiler, de la Universitatea Vanderbilt din SUA, susţine că "deşi teoria are mici şanse să devină realitate, ea nu încalcă nicio lege a fizicii sau alte constrângeri experimentale".

Explicaţia oferită de cercetători pentru comportamentul ciudat al particulei care ar avea capacitatea de a se întoarce în trecut este că ea poate sfida timpul, a patra dimensiune. Totuşi, în calea acestei teorii stau câteva obstacole. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri, încă, dacă această particulă există cu adevărat sau daca ea poate fi creată cu ajutorul acceleratorului de la CERN (Centrul European de Cercetări Nucleare).

Singletul Higgs este în strânsă legătură cu o altă particulă a cărei existenţă a fost teoretizată, dar nu a fost încă demonstrată, bosonul Higgs. Acesta mai este numit "particula lui Dumnezeu" deoarece se crede că ar fi jucat un rol esenţial în formarea universului, după Big Bang. Oamenii de ştiinţă apreciază că dacă acceleratorul de particule ar reuşi să producă un boson Higgs, are reuşi în acelaşi moment să creeze şi singletul Higgs. Potrivit lor, particula călătoare în timp ar avea capacitatea să apară înainte ca în accelerator să aibă loc coliziunea care o produce.

Găsirea singletului Higgs ar fi primul pas în descoperirea metodei prin care ar putea fi trimise mesaje în trecut sau în viitor, sugerează un material publicat în LiveScience de Weiler. Teoria care ar putea explica felul în care se comportă particula Higgs se numeşte teoria M. Potrivit ei, există o "membrană" care reuneşte cele trei dimensiuni ale spaţiului cu cea de-a patra, a timpului, iar acestea plutesc într-un univers cu 10 sau 11 dimensiuni. Toate forţele şi particulele cunoscute sunt "prinse" în această membrană, însă, unii experţi cred că singletul Higgs poate depăşi această barieră şi de aceea are capacitatea de a călători în timp.

"Deoarece călătoria în timp este limitată la această particulă, nu este posibil ca o fiinţă umană să se întoarcă, spre exemplu, în trecut, pe vremea când încă nu se născuse, şi să-şi omoare un părinte", spune Weiler. "Totuşi, dacă cercetătorii ar putea controla crearea singletului Higgs, am putea trimite mesaje în viitor sau în trecut", explică Weiler. (Alexandra Pele)

Citește și: