1739 vizualizări 3 iun 2009

Îngheţata este dulcele cel mai puţin dăunător pentru siluetă, în special dacă este vorba de cea la cornet, cu vanilie şi o glazură simplă de ciocolată. Nutriţioniştii spun că la acest produs putem apela cu încredere pe tot parcursul anului şi, cu atât mai mult, vara, fără să ne temem pentru aspectul nostru fizic. Medicii atenţionează însă că îngheţata pe băţ este mai concentrată de obicei decât cea la cornet şi este, în principiu, mai calorică. „Combinaţia dintre lapte şi zahăr determină o viteză de absorbţie a zahărului în sânge mult mai mică decât în cazul altor dulciuri. Acest lucru face ca îngheţata să se încadreze la limita dintre desert şi produse cu amidon - adică mai aproape de cartofi, pâine şi paste făinoase decât de ciocolată. Această absorbţie lentă a zahărului din îngheţată ne protejează împotriva depunerii caloriilor sub formă de kilograme în plus şi ne asigură o creştere a glicemiei în sânge lentă şi de lungă durată, corespunzătoare satisfacerii nevoii de zahăr pentru o perioadă de timp de cel puţin 2-3 ore”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Daţi 4 cuburi de ciocolată pe 2 cupe de îngheţată

Specialistul spune că îngheţata reuşeşte să „păcălească” şi psihicul, în special în cazul persoanelor cărora le place să mănânce mult. Acest produs răcoritor are o densitate redusă, adică ocupă un volum mare pentru o greutate relativ mică, datorită procesului de „expandare”. „Produsele cu densitate mică sunt recomandate pentru menţinerea siluetei, deoarece ne dau iluzia ca măncâm mult când, în realitate, este vorba doar de 100-150 grame. Puteţi testa această caracteristică, lăsând o cutie de îngheţată de 400 grame să se topească. Veţi constata cu surprindere că vor rămâne doar 2-3 degete de lichid pe fundul recipientului, deci mai puţin de jumătate din conţinutul iniţial, deoarece restul era doar aer. În acest fel, pentru cei care au nevoie să consume o cantitate mai mare dintr-un produs, le recomand ca, în loc de patru cubuleţe de ciocolată, să apeleze la două cupe de îngheţată - care au acelaşi număr de calorii”, ne sfătuieşte nutriţionistul Mihaela Bilic.

Toppingul, echivalent cu o dulceaţă de fructe extrem de concentrată

În ceea ce priveşte aportul caloric al desertului, medicii spun că acesta este mic în comparaţie cu alte dulciuri concentrate, mai ales dacă alegem variantele cu conţinut redus în grăsime (sub 6%). „Conţinutul caloric mediu al îngheţatei, fie că este vorba de varianta cu fructe, cu ciocolată sau vanilie este de 130-150 calorii la 100 de grame comparativ cu ciocolata, care are 350 calorii la 100 de grame”, precizează dr. Bilic. Totuşi, aportul caloric poate fi mai mare atunci când îngheţata este mai grasă (10-12%) sau conţine fructe uscate (nuci, alune) ori toppinguri, putând ajunge şi la 220 de calorii la suta de grame. De aceea, este de preferat să evităm toppingul, pentru că el conţine un sirop extrem de dulce şi de caloric, echivalent cu o ciocolată topită sau cu o dulceaţă de fructe extrem de concentrată, mai adaugă nutriţionistul.

Există şi variante light – îngheţata cu iaurt sau sorbetul. Cantitatea de grăsime variază în funcţie de tipul produsului, astfel că, la o îngheţată clasică, ea este 6-12%, în timp ce la cea cu iaurt, sub 3%, ceea ce o face mult mai săracă în calorii, adică 80-100 de calorii la 100 de grame. „Şi aici există, însă, o capcană - chiar dacă grăsimile sunt reduse, conţinutul de zahăr sau fructe poate fi excesiv, ceea ce duce la o supraîncărcare calorică. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul iaurtului cu fructe sau fructe şi musli din comerţ care, din punct de vedere caloric, se încadrează la categoria dulciuri, şi nu produse lactate, cu 90-120 calorii la 100 grame. Atenţie deci, cantitatea consumată nu trebuie să depăşească un borcănel de 125 grame”, atenţionează dr. Bilic.

În cazul sorbetului - o spumă de fructe cu zahăr, care apoi se îngheaţă, conţinutul de grăsime este extrem de mic, sub 1,5%. Nutriţionistul ne asigură că aceasta este, de departe, varianta cea mai dietetică a unui desert, iar conţinutul caloric este de 70-90 calorii la 100 grame. „În concluzie, apelaţi la îngheţată ori de câte ori simţiţi nevoia de dulce,”, ne sfătuieşte nutriţionistul Mihaela Bilic.

Info plus:

Echivalentul în calorii

2 cupe de îngheţată = 1 iaurt cu fructe (125 grame) = 1 şarlotă/ budincă de vanilie sau ciocolată (125 grame) = 1 cremă de zahăr ars (125 grame) = 300 gr fructe proaspete = 1 îngheţată la cornet = 4 cubuleţe de ciocolată = 1 clătită cu gem = 130 calorii

Citește și: