Simona TUDORACHE
1214 vizualizări 19 iul 2017

Înainte de apariţia Internetului, oamenii obişnuiau să se întâlnească prin intermediul familiei, prietenilor, şcolii. Asta se întâmplă acum din ce în ce mai rar, datorită fenomenului de online dating, care prinde tot mai mare avânt.

În opinia psihologului  Andra Tănăsescu, dezvoltarea reţelelor de socializare online a devenit o binecuvântare, dar şi un blestem pentru mulţi dintre tinerii sau persoanele în vârstă care doresc să-şi găsească jumătatea. “Trăim într-o epocă a vitezei în care totul  se întâmplă pe repede înainte, de la mâncare, citit, socializat, condus, sex sau chiar iubire. Totul se petrece pe fugă şi am uitat să ne bucurăm de fiecare acţiune în parte, am uitat să privim acţiunile pe toate părţile pentru a putea lua o decizie raţională. Pe de o parte, serviciile de întâlnire online reprezintă o binecuvântare, în  special pentru persoanele timide, care au nevoie de un timp de acomodare cu cealaltă persoană, ca mai apoi întreaga socializare să avanseze la stadiul de relaţie reală. De cealaltă parte, statisticile arată că majoritatea persoanelor care apelează la întâlnirile online rămân dezamăgite de experienţa pe care o au atunci când îşi cunosc partenerul în realitate. În mediul online, oamenii adoptă un comportament ideal, dar când ajung faţă în faţă lucrurile se schimbă în mod radical”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul în relaţii de cuplu crede că pe aceste website-uri, în funcţie de anumite matrice conversaţionale, se pot distinge foarte uşor câteva categorii de persoane.

Persoanele retrase, timide. Această categorie este formată din acele  persoane care în faţa calculatorului sunt dezinvolte, stabilesc rapid teme de discuţii,  însă atunci când  ajung la o întâlnire reală întâmpină mari probleme de comunicare. Într-un final, vor refuza întâlnirile faţă în faţă, aşa că vor alege să converseze cu persoane care se află în altă zonă geografică.

Aventurierii online. “Persoanele care caută să obţină sex uşor, vor să experimenteze cât mai mult, dar fără să fie nevoite să se implice emoţional. Acestea sunt poate cel mai uşor de depistat. Încă de la primele schimburi de cuvinte vor trece direct la subiectul dorit de ei şi vor face propuneri directe, sperând astfel ca din 10 persoane abordate măcar una să rezoneze cu intenţiile lor. Aceste persoane  ori nu doresc o relaţie, ori au fost rănite cândva, aşa că astăzi preferă relaţiile de scurtă durată, fără implicare emoţională, bazate doar pe satisfacerea nevoilor fizice. Problema e că unii îşi doresc o relaţie serioasă, dar se confruntă cu cei care caută doar o aventură de o noapte. Semnalele din fericire sunt destul de evidente, însă puţini sunt cei care trec dincolo de dorinţa lor intensă de conexiune reală şi le observă. Sunt extrem de multe persoane care încep conversaţiile cu aluzii sexuale şi cu glumiţe pe această temă. O relaţie începe de la atracţie, iar primul contact determină dacă există sau nu. O legătură fără conexiune sexuală nu poate funcţiona bine pe termen lung”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Precauţii. Am întâlnit persoane care chiar tratează întreaga idee de online dating ca pe o analiză de piaţă. Fac statistici, calculează procente, rate de conversie şi aproape că întocmesc rapoarte lunare pentru a determina care sunt şansele ca următoarea persoană să fie cea „potrivită”, care le este rata de succes etc. În situaţia aceasta se depăşeşte cu mult limita între dorinţa de a găsi ceva autentic”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Dacă am decis totuşi să apelăm la ajutorul site-urilor de întâlniri, specialistul ne recomandă să fim foarte atenţi la câteva aspecte, asta pentru a nu cădea în capcanele întinse de oamenii care nu caută o relaţie serioasă, ci vor doar să se distreze.

1.Bună cunoaştere şi conştientizare de sine. “Înainte de a pătrunde în lumea acestor reţele online, e recomandat să ne punem următoarele întrebări: Care îmi sunt nevoile, dorinţele reale, ce tip de relaţie îmi doresc, cu ce tip de persoană vreau să îmi petrec timpul?, Cum ar arăta această persoană, cum ar vorbi, cum s-ar comporta, cum vreau să mă simt cu persoana respectivă? Este foarte important să luăm în calcul toate aceste elemente - de la aspectul fizic, la comportament, până la modul în care vrei să te simţi în prezenţa ei/lui”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

2. Atenţie sporită la ce spun ceilalţi! “Atunci când cunoaştem o persoană în mediul virtual, îi putem cunoaşte intenţiile reale dacă suntem atenţi la subiectele pe care le abordează cel mai frecvent. Se duce mult către ideea de relaţie şi conexiune reală? Discuţiile sunt profunde sau superficiale? Este foarte important să urmărim toate indiciile pe care le oferă persoana cu care vorbim şi să luăm o decizie rapidă, astfel încât discuţia să nu escaldeze în direcţii nedorite de noi”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

3. Stabileşte-ţi obiectivele! “Nu e rău să ne dorim doar o aventură online, la fel cum nu e rău să ne dorim o relaţie serioasă cu o persoană pe care am cunoscut-o în acest mediu, însă e bine să stabilim de la început ce ne dorim cu adevărat. Dacă vrem doar o aventură, cu singuranţă există persoane care au aceleaşi intenţii, iar sinceritatea ne va scuti de timp pierdut şi dezamăgiri”, este de părere specialistul în relaţii de cuplu.

4. Atunci când facem o alegere, ne asumăm decizia luată! “Deschid discuţia, aleg, se întâlnesc şi îşi asumă această alegere. Acesta este cursul firesc! În realitate, sunt persoane care, din cauza nesiguranţei, a curiozităţii, a lipsei de claritate în ceea ce îşi doresc, ajung să se vadă cu mai multe persoane în paralel şi se împart între potenţialii parteneri. În această situaţie intervine confuzia, indecizia, energia se dispersează şi riscul cel mai mare este ca persoana care face asta să ajungă să fie epuizată, să nu mai ştie ce să aleagă, să se piardă complet în jocul acesta”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

 

 

 

Citește și: