Mădălina CHIŢU
10895 vizualizări 1 mar 2011

Pierderea în greutate nu presupune doar o restricţie calorică şi intensificarea programului de fitness, susţin medicii nutriţionişti. Potrivit experţilor, atunci când vrem să slăbim, trebuie să acordăm o atenţie deosebită felului în care combinăm alimentele. Acest aspect are rolul de a intensifica arderea grăsimilor, accelerând metabolismul. gândul vă prezintă care sunt cele mai bune şi mai periculoase combinaţii alimentare atunci când urmezi un program de slăbit.

"În natură nu există un aliment care să conţină toate principiile nutritive şi al cărui consum exclusiv să poată asigura materiile necesare metabolismului. Prin urmare, avem nevoie de asocieri, produsele se completează între ele", precizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii "Trăiesc, deci mă abţin".

Ce este bun:

Sandviciul perfect trebuie să conţină o cantitate moderată de carne sau brânzeturi, o felie de pâine şi legume proaspete. "De cele mai multe ori avem tendinţa de a renunţa complet la pâine atunci când vrem să urmăm un regim. Nu pâinea îngraşă, ci alimentele pe care le mâncăm împreună cu aceasta. Pentru ca procesul de slăbire să nu fie compromis din cauza pâinii, optaţi pentru variantele integrale, deoarece sunt bogate în fibre, vitamine şi minerale, necesare pentru accelerarea metabolismului", precizează dr. Bilic.

Peştele trebuie asociat cu o porţie de cartofi natur şi cu lămâie. Peştele nu trebuie să lipsească dintr-o dietă. Acesta este bogat în proteine şi acizi graşi esenţiali. În privinţa acestui aliment, problema apare atunci când vine vorba de felul în care este preparat. Evitaţi peştele pane sau prăjit, conservele de peşte în ulei şi salatele de peşte cu maioneză, indică nutriţionistul.

Friptura este o masă de bază atunci când sunteţi la dietă. Aceasta nu trebuie combinată cu o porţie de cartofii prăjiţi, ci cu fructe înăbuşite sau cu o salată de varză. Carnea este o sursă importantă de proteine de înaltă calitate. Nutriţioniştii recomandă ca preparatul, indiferent dacă este din carne albă sau roşie, să fie pregătit la grătar. Prăjitul în ulei încarcă substanţial alimentul. 150 de grame de muşchi de vită conţine 240 kilocalorii, aceeaşi porţie de muşchi de porc are 210 kilocalorii, pieptul de pui sau de curcan conţine 190 de kilocalorii.

Brânza cu pâine asigură o senzaţie de saţietate de lungă durată. Medicul Mihaela Bilic spune că brânza poate compromite reuşitele unei diete dacă are un conţinut ridicat de grăsime. "Caşcavalul şi telemeaua trebuie folosite ca şi condiment. Brânza de vaci, mozzarella, caşul cu 30% grăsimi şi parmezanul sunt cele mai bune alegeri atunci când vrem să pierdem câteva kilograme", precizează specialistul.

CITEŞTE ŞI:

Dieta oamenilor care recomandă diete. Câteva reguli pe care le respectă nutriţioniştii Mihaela Bilic şi Livia Nena

Care sunt combinaţiile periculoase

● Carne cu pâine este o combinaţie interzisă. Mai mult, carnea nu se combină cu lactate, grăsimi sau fructe, dar poate fi asociată cu legume verzi precum salată, ardei, roşii, castraveţi sau varză.

Pastele cu şuncă şi smântână sunt un "deliciu" în bucătăria italienească, dar fac parte din categoria "aşa nu". Combinaţia între carbohidraţi (paste) şi grăsimi (şuncă, smântână) îngreunează procesul de slăbire. Atenţie, însă - "aceste alimente nu trebuie eliminate, ci doar consumate la momente diferite", explică nutriţionistul.

Cereale cu lapte. Deşi unii medici consideră că această asociere de alimente poate avea ca rezultat o scădere a kilogramelor, nutriţioniştii ne sfătuiesc să ne ferim de ea, pentru că rezultatul este exact opus celui scontat.

Cerealele nu se combină cu laptele. Această asociere de alimente îngraşă, atenţionează nutriţionistul Lygia Alexandrescu. Cel mai bine este ca laptele să fie consumat necombinat, adaugă medicul.


Citește și: