1216 vizualizări 21 mar 2010

Regimurile draconice slăbesc organismul fizic şi psihic, iar o dietă recomandată de un medic specialist trebuie urmată cu rigurozitate, deoarece, abandonată, există riscul îngrăşării. Nutriţionistul britanic Nicole Berberian, citat de cotidianul Daily Mail, spune că există mici trucuri care ne ajută să slăbim sănătos, fără a renunţa la micile plăceri culinare.

Zahărul şi sarea sunt inamici principali ai siluetei, iar dr. Berberian spune că limitarea acestora te ajută să slăbeşti fără a depunde nici cel mai mic efort. "Când scuturi o singură dată solniţa cad aproximativ 0,5 grame de sare, cantitatea maximă recomandată zilnic. Reducând cantitatea de sare te vei bucura de o tensiune arterială mai mică, de un risc mai mic cu 13 la sută de infarct şi cu 10 la sută mai mic de boli de inimă", precizează dr. Berberian. În loc de două linguriţe de zahăr în cafea sau ceai, se recomandă una. "La 15 kilocalorii pe linguriţă, înseamnă că ai tăiat, anual, 32.000 de kilocalorii. Ca să arzi atâtea kilocalorii ar trebui să alergi la 12 maratoane, ţinând cont că se ard 100 de kilocalorii la fiecare 1,6 kilometri", explică nutriţionistul.

Grăsimi de tip hidrogenate. Potrivit medicului, acest tip de grăsimi sunt cele care ne îngraşă şi ne pun sănătatea în pericol. Specialistul recomandă citirea cu atenţie a produselor care conţin acest tip de grăsimi, deoarece sunt asociate cu obezitate şi boli cardiovasculare. "Grăsimile hidrogenate se găsesc din belşug în prăjituri, biscuiţi şi produse de patiserie. Acestea pot fi mâncate, dar ocazional. Ele nu pot fi considerate gustări, deoarece, dincolo de faptul că nu oferă organismului senzaţia de saţietate, au un aport caloric destul de ridicat", explică nutriţionistul Nicole Berberian.

Carbohidraţi se găsesc din belşug în paste, orez, catofi şi carne. "O porţie de orez de 250 de grame conţine 400 de kilocalorii. Recomand înjumătăţirea porţiei de carbohidraţi consumată zilnic şi adăugarea în farfurie a legumelor. Acestea sunt bogate în vitamine şi fibre. În plus, legumele pot arde grăsimile", exemplifică dr. Berberian.

Lichidele - un adevărat pericol pentru siluetă. Medicul recomandă înlocuirea sucurilor carbogazoase dulci, care conţin opt linguriţe de zahăr la fiecare cutie, cu apă. "Făcând acest lucru, vei renunţa la 40 de grame de zahăr zilnic. Mai mult, zahărul din acest tip de băuturi este greu metabolizat de organism, iar riscul de a te îmbolnăvi de diabet este destul de mare", avertizează specialistul în nutriţie. În acelaşi timp, se atrage atenţia şi asupra băuturilor alcoolice, deoarece abundă în glucide. Astfel, se recomandă şampania sau vinul roşu sec, deoarece un pahar conţine cel mult 100 de kilocalorii.

Micul dejun nu trebuie să abunde în kilocalorii. Specialistul recomandă evitarea unui croissant şi a unui milkshake, deoarece această combinaţie aduce organismului până la 700 de kilocalorii, constând în grăsimi saturate şi zahăr. "Recomand două felii de pâine din cereale integrale, peste care se pot adăuga unt şi gem, şi o ceaşcă de ceai, în care vom pune cel mult o linguriţă de zahăr. Astfel, organismul primeşte energie, iar kilocaloriile consumate vor fi de până în 200", spune dr. Berberian.

Citește și: