2188 vizualizări 11 dec 2007

Alegerea covorului nu se face la întâmplare, ci ţinând cont de ceea ce găsim în spaţiul dintr-o anumită încăpere. Trebuie avut în vedere faptul că dimensiunea şi forma covorului depind în mare măsură de dimensiunea şi forma camerei.

„Dacă cei mai mulţi preferă varianta clasică atunci când aleg covorul şi anume aceea care ţine seama de forma camerei, trebuie să ştii că există şi alternativa alegerii unei forme diferite de cea a camerei sau de cea dominantă în spaţiul respectiv”, spune arhitectul Ina Cocioba.


Modelele florale sunt depăşite

În privinţa materialelor şi a texturilor, arhitecta recomandă, în ordine, covoarele de lână, mătase naturală, fibre sintetice sau piele, simple sau cu inserţii metalice sau cristale. Aspectul covorului este esenţial: poţi opta pentru un covor cu firul lung, semilung sau, dimpotrivă, pentru unul cu fir scurt şi foarte des.

Designul unui covor este aproape totul la prima vedere. Probabil că rar au existat, la noi, spaţii neinvadate de motivele florale, după principiul „cu cât mai mari, cu atât mai frumoase”. Ei, bine, mare grijă la ce alegi acum, fiindcă motivele florale nu mai sunt la modă.

Încearcă modele complicate, arabescuri sau motive egiptene. „Tendinţele actuale ne dictează stilul pop-art, cu desene stilizate, însă, în funcţie de interior, poţi asorta şi un covor într-o singură culoare”, sugerează Ina Cocioba.

Chiar dacă nu ai cunoştinţe sau un simţ estetic deosebit, poţi ţine cont de o regulă simplă, aceeaşi după care îţi alegi şi mobilierul sau perdelele. Ai două variante: fie „spargi” monotonia încăperii printr-un covor care să aducă o pată de culoare, fie adopţi varianta „ton pe ton”, adică integrezi covorul în coloristica încăperii.

În bucătărie - nimic, în dormitor - mochetă

Fiecare cameră are specificul ei. Covorul trebuie ales ţinând cont şi de acest aspect. Dacă bucătăria este singura încăpere unde, din motive de igienă, nu este recomandat covorul, ci pardoseala (care este uşor de întreţinut), în celelalte camere trebuie acordată atenţie materialului din care este confecţionat covorul.

În camera copilului, specialista ne sugerează să folosim un covor cu fir scurt şi moale, cu modele specifice vârstei sau, dimpotrivă, în una sau mai multe culori asortate interiorului. Dacă pentru living nu există prea multe restricţii, în dormitor este de preferat să se folosească mocheta „datorită proprietăţilor fonoabsorbante care asigură confortul acustic”, dar şi datorită faptului că poate fi folosită la acoperirea unei suprafeţe mai mari.

„Având în vedere că suprafaţa acoperită de mochetă este mare, iar funcţiunea încăperii este una de relaxare, sunt de preferat culorile deschise”. În ceea ce priveşte baia, arhitecta spune că aceasta are un statut special, fiind o încăpere în care umezeala este inevitabilă. De aceea, covoarele pentru baie trebuie să fie făcute din materiale care să nu se deterioreze în condiţii de umiditate.

Citește și: