65 vizualizări 9 iul 2009

Cel mult trei pahare de vin roşu prelungesc viaţa. Aceasta este concluzia unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căruia vinul consumat în cantităţi moderate te ajută să trăieşti mai mult. Astfel, pentru bărbaţi trei pahare sunt suficiente, în timp ce pentru o femeie doza este de maximum două pahare pe zi. De ce este vinul benefic Datorită unei substanţe numită rezveratrol, care se găseşte în fructe precum strugurii şi rodiile. De altfel, efectul acestui compus a reprezentat obiectul unei cercetări realizate de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Madison, Wisconsin, din Statele Unite. Aceştia au testat compusul pe un eşantion de cobai, care au fost hrăniţi cu miic cantităţi de rezveratrol. Specialiştii au constatat că acest agent, ale cărui efecte sunt comparabile cu cele ale unui regim hipocaloric (care are cu 20 – 30 la sută mai puţine calorii decât un regim alimentar obişnuit) are influenţa asupra mecanismelor genetice ce provoaca îmbătrânirea şi poate oferi protecţie inimii. „Compusul este activ în doze mici, iar efectele lui la nivel genetic seamănă cu cele ale unui regim hipocaloric”, explică dr. Tomas Prolla, coordonator al studiului.

De altfel, efectele benefice ale vinului asupra organismului au fost certificate şi de studiul specialiştilor de la LifeGen Technologies, o companie specializată în genetica îmbătrânirii, care arată că un pahar de vin roşu şi suplimentele alimentare care conţin un nivel mic din compusul sus-amintit joacă „un rol important în încetinirea îmbătrânirii cardiace”. Acest fapt poate explica rata scăzută de maladii cardiovasculare în rândul populaţiilor consumatoare de vin, precum francezii sau locuitorii din ţările din sudul Europei.

De altfel, cercetările au demonstrat că acest compus natural are efecte benefice şi asupra anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată.

Cine ne ajută să trăim mai mult

Recent, cercetătorii americani au descoperit că o substanţă produsă de organism determină elixirul vieţii. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare al Longevităţii şi al Vârstei Barshop din Texas susţin că prin mărirea cantităţii unei enzime din organism, care se formează în mod natural în corp, se obţin „celulele nemuritoare”. Astfel, pe măsură ce înaintăm în vârstă celulele se divid, iar învelişul protector al extremităţilor cromozomilor, numit telomer, se scurtează şi după un timp îşi încetează funcţiile. Specialiştii consideră că prin mărirea cantităţii acestora în organism ar putea fi prevenită moartea celulelor.

Pentru a pune în practică acestă teorie, dr. Arlan Richardson, coordonatorul studiului, împreună cu echipa lui, au folosit şoareci. Cobailor li s-a pus susbstanţe care conţineau telomeri în mâncare. Rata de supravieţuire a cobailor masculi a crescut cu 28 la sută, în timp ce a femeilor rata de supravieţuire a ajuns la 38 la sută. Oamenii de ştiinţă au făcut o medie, iar potrivit rezultatelor şoarecii au trăit mai mult cu 20 de luni, ceea ce raportat la oameni înseamnă în jur de 60 de ai. „Cercetarea este abia la început. A durat câţiva ani până am identificat celulele care sunt răspunzătoare de îmbătrânirea noastră. Intenţionăm să identificăm substanţa de telomeri şi alte alimente, precum fructe sau legume”, spune dr. Arlan Richardson. În timpul monitorizării, experţii americani au observat că enzima a fost capabilă să transforme celulele normale „muritoare”, în celule „nemuritoare”.
 

Citește și: