Alexandra Mortu
594 vizualizări 17 mai 2019

Cartea lui Guy Winch - „How to Fix a Broken Heart” (n. r. Cum să vindeci o inimă rănită) încearcă să facă lumină asupra unor probleme pe care le întâlnim majoritatea dintre noi atunci când vine vorba de o despărţire, dar şi să spună adevărul despre anumite mituri.

Chiar dacă, aşa cum se crede, un nou partener te-ar putea ajuta, totuşi, Guy Winch explică faptul că despărţirile ne afectează mai mult decât am putea crede.

„Radiografiile MRI ale creierului au arătat că eliminarea obişnuinţelor ce ţin de dragostea romantică activează în creier aceleaşi mecanisme care sunt activate atunci când un dependent încearcă să se lase de consumul de diferite substanţe precum cocaina sau opioidele”, a declarat Guy Winch pentru publicaţia The Independent.

„Cu alte cuvinte, dragostea este o dependenţă iar inima frântă ne face să trăim o pierdere foarte dureroasă”, a explicat acesta. Asemenea unei privări de ceva de care suntem dependenţi.

Din cauza aceasta, continuă Guy explicaţiile, ne este atât de greu să mergem mai departe, să ne găsim un alt partener. Tindem să idealizăm fostul partener până în punctul în care creăm  o versiune a lui total diferită de cea reală.

„Trebuie să ai grijă ca fiecare gând despre un ex să fie unul realistic şi echilibrat. Dacă în minte îţi vin doar momentele din cel mai frumos weekend petrecut împreună, trebuie să adaugi şi amintiri legate de weekendul în care te-a înnebunit şi te-a supărat foarte tare. Dacă începi să duci dorul îmbrăţişărilor lui calde, ar trebui să îţi aduci aminte şi de nopţile în care te-a respins şi a dormit tocmai la marginea cealaltă a patului”, a adăugat autorul.

Acesta le recomandă celor cărora le este greu să disocieze elementele menţionate mai sus să facă o listă cu toate motivele din cauza cărora relaţia nu a funcţionat.

Chiar dacă pare o soluţie simplă şi la îndemână, uneori este greu de pus în aplicare, însă este esenţială pentru o „vindecare” completă.

Chiar dacă despărţirea pare probabil foarte abruptă şi rapidă pentru persoana care a fost părăsită, când vine vorba de celălalt partener, cel mai probabil, acesta s-a detaşat emoţional cu mult timp înainte.

De asemenea, autorul oferă top 6 sfaturi care să te ajute să treci peste o despărţire mult mai uşor şi rapid: 

1. Nu le verifica profilele de social media. Dacă faci contrarul, imaginea fostului partener îţi va tot reveni în minte şi scenariile vor continua să se dezvolte.

2. Evită să găseşti tot felul de explicaţii şi motive din cauza cărora relaţia nu a funcţionat. Acceptă explicaţia pe care ţi-a oferit-o partenerul şi păstrează-ţi respectul de sine intact.

3. Fă o listă cu toate compromisurile pe care le-ai făcut în fosta relaţie şi pe care nu mai eşti dispus/ă să le faci în următoarea relaţie.

4. Fă din nou lucrurile care te făceau fericit/ă înainte.

5. Elimină toate lucrurile care îţi amintesc de fosta relaţie şi care ţi-ar putea amplifica durerea, de exemplu, mesajele şi fotografiile.

6. Contactează-ţi prietenii şi acceptă-le sprijinul.

Foto: Hepta


 

Citește și: