14193 vizualizări 18 feb 2017

O femeie îşi doreşte o aventură pentru că vrea să experimenteze, să îşi testeze limitele şi apoi să se întoarcă la o viaţă normală, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Femeile ţin pentru ele aceaste experienţe.

„Bărbatul caută o aventură ca să se poata lăuda la prieteni. În fond, povestirile bărbaţilor sunt ca cele ale pescarilor, în mare parte gogoşi. Aventura i-ar da în sfârşit ceva cu ce se poate lauda, ceva ce nu există doar în imaginaţia lui. Mai avem varianta în care aventura este doar un joc, un scenariu pus în scenă de un cuplu ce îşi doreşte să îşi condimenteze viaţa de cuplu”, subliniază psihologul Constantin Cornea pentru Gândul.

Dacă mulţi regretă o astfel de experienţă, alţii se cred invincibili după o astfel de trăire, pentru că le creşte încrederea în sine. “Sunt persoane care se simt vinovate şi pot dezvolta din acest motiv o tulburare de personalitate sau o adicţie. Poate apărea sentimentul de vină dacă aventura este descoperită sau partenerul doar bănuieşte ceva. În felul acesta apar procesele de conştiinţă, care se transformă în somatizări (dureri care vin şi pleacă, aparent fără motiv) alimentaţie obsesiv compulsivă, tulburări ale somnului sau ale dorinţei sexuale. Consumul de alcool se poate accentua sau devine obişnuinţă, la fel şi medicaţia luată după ureche”, mai spune specialistul. 

Există însă şi persoane care se comportă normal după o aventură. “Poate fi stimulată stima de sine dacă persoana cu care ai înşelat te laudă sau te complimentează”, adaugă psihoterapeutul. Mulţi dintre cei care au aventuri de o noapte rămân însă cu o traumă în urma unei astfel de experienţe.  “Rămân cu un gust amar pentru că partenerul de viaţă o descoperă sau partenerul de aventură îşi doreşte să repete episodul, aşa că ajung să fie santajaţi cu poze, cu o înregistrare video sau cu un SMS plin de înţelesuri”, afirmă psihoterapeutul Constantin Cornea.

Cei care repetă experienţa sunt cei care s-au bucurat cu adevărat de ea, ceilalţi devin precauţi. “Păstrează însă dorinţa de a vedea cum este să faci sex şi cu o altă persoană decât cea cu care ai o relaţie. Dacă aventura intră la capitolul fantasme sau la cel al realităţilor cotidiene ţine de fiecare persoană în parte. Am vorbit în cabinet cu bărbaţi şi femei care aveau aventuri, în primul rând pentru că îşi doreau mai mult în cuplu, pentru că doreau să experimenteze sau pentru că li se ivea ocazia. Am întâlnit şi persoane care au avut nenumărate oportunităţi, dar nu le-au dat curs. Acestea simţeau că nu pot face asta partenerului, se temeau să nu se afle sau le era frică de Dumnezeu. Decizia o ia fiecare în parte.

În general, trebuie doar să ţineţi seama de câteva riscuri: puteţi fi prins, există posibilitatea de a lua o boală cu transmitere sexuală: hepatită, HIV, o infecţie etc. De asemenea, femeile pot rămâne însărcinate. Mai există riscul ca o astfel de aventură să îţi placă atât de mult încât să îţi doreşti să o repeţi sau să nu îţi mai placă ce ai acasă. Astfel se poate ajunge la tot felul de afecţiuni psihologice. Vă puteţi provoca suferinţă vouă sau partenerului.

Dacă vă doriţi o aventură, dacă simţiţi că merită să încercaţi şi acest lucru, ţineţi totuşi seama de riscuri. Dacă vi le puteţi asuma, aventura poate reprezenta doar un capitol sau o experienţă la care să vă gândiţi cu drag. Altfel vă poate distruge relaţia sau viaţa. Ţine de voi", concluzionează Constantin Cornea.

 

Citește și: