Raluca ION
3673 vizualizări 4 iun 2012

Un fenomen astronomic extrem de rar va putea fi observat, miercuri dimineaţă, din România, şi anume momentul în care planeta Venus trece prin faţa Soarelui. Un astfel de tranzit nu va mai putea fi observat de pământeni decât peste 105 ani, aşa că în dimineaţa zilei de 6 iunie merită să te trezeşti devreme, mai exact la ora 5:30 dimineaţa.

"Planeta Venus fiind măricică o să se vadă cu ochiul liber, ca un punct pe Soare. Noi, în România, o să vedem o parte din tranzit, sfârşitul lui, mai exact ultimele două ore. Fenomenul va putea fi observat de la răsăritul soarelui, de la ora 5:30 dimineaţa până la ora 7:54", a declarat pentru gândul Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Cei care vor să vadă tranzitul planetei Venus trebuie să poarte însă ochelari de protecţie, de tipul celor folosiţi la observarea eclipselor solare. "Cei care se uită la soare cu ochiul liber sau cu dispozitive necorespunzătoare risă să îşi piardă definitiv vederea. Folia Mylar, folosită de obicei la ochelarii de eclipsă, asigură o protecţie bună. În lipsa ei, putem folosi o mască de sudură", îi sfătuieşte astronomul pe cei care vor să se uite la tranzitul planetei Venus.

Fenomenul va începe în noapte de 5 spre 6 iunie, la 1.01, ora României, va atinge punctul de maxim la 4:30 şi se va termina la ora 7:54 dimineaţa. El este vizibil pe toată durata lui în regiunea Oceanului Pacific, începând din estul Australiei, dar mai ales din Hawaii, estul Chinei, Japonia şi Alaska.

"Fenomenul se va vedea de acolo unde se vede răsăritul. În Bucureşti e mică probabilitatea să îl poţi observa, poate doar de pe Intercontinental. Noi vom merge la mare, la Vama Veche, de acolo se va vedea şi cel mai devreme", spune Şonka.

Următoarea trecere a planetei Venus printre Soare şi Terra va avea loc abia în 2117, adică peste 105 ani. Aceste tranzitări au loc în pereche, la intervale de opt ani, iar apoi nu se mai produc timp de peste un secol. În secolul al XXI, precedentul tranzit a avut loc în 2004, iar în secolul al XX nu a avut loc deloc.

 

 

 

Citește și: