Ionela SAMOILĂ
1041 vizualizări 11 oct 2012

Şoarecii au capacitatea de a învăţa cântece, asemenea oamenilor şi păsărilor, adaptându-şi tonalitatea în funcţie de sunetele pe care le aud, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea Duke, citat de BBC.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că masculii care au fost ţinuţi în aceleaşi cuşti au început să scoată sunete asemănătoare. Acest lucru se întâmplă, potrivit cercetătorilor, deoarece rozătoarele folosesc tehnici de învăţare vocală similare oamenilor şi păsărilor, fiind dotaţi cu toate funcţiile necesare pentru a cânta.

Studiile anterioare au arătat că masculii pot ajunge să reproducă sunete complexe, iar asta se întâmplă mai ales în prezenţa femelelor, ca parte din ritualul de împerechere.

Într-un studiu publicat de curând, se arată că “serenadele” produse de şoareci sunt ultrasonice, ceea ce înseamnă că au între 50 şi 100 de KHz, intensitate ce nu poate fi percepută de urechea umană. Chiar şi aşa, specialiştii care le-au procesat şi le-au ascultat susţin că acestea sunt similare unor fluierături de jale.

Învăţarea vocală este o abilitate rar întâlnită în lumea animală. Spre exemplu, peruşii, balenele, delfinii, leii de mare, liliacii şi elefanţii nu au această aptitudine cu care şoarecii au fost înzestraţi.

Citește și: