790 vizualizări 28 feb 2011

Ingredientele naturale dintr-o cană de ceai pot îmbunătăţi performanţele creierului şi măresc perspicacitatea, arată un studiu publicat în Jurnalul de Neuroştiinţă Nutriţională, citat de Daily Mail.

Cercetătorii olandezi care au realizat studiul au urmărit efectele unui aminoacid, numit L-teanină, şi ale cafeinei din ceaiul negru asupra performanţei mintale a unui grup de 44 de voluntari. Ingredientele active au îmbunătăţit semnificativ precizia realizării unor sarcini pentru cei care au băut ceaiul, comparativ cu cei care au luat placeboul. Băutorii de ceai au fost, de asemenea, mai atenţi decât grupul care nu a primit subtanţa activă.

Studiul a mai constatat că ceaiul reduce oboseala pentru subiecţii până în 40 de ani. "Rezultatele sugerează că ingredientele ajută la concentrarea atenţiei în timpul unor sarcini cognitive dificile", spun cercetătorii olandezi.

Alte efecte benefice ale ceaiului

Cercetări anterioare au arătat că ceaiul scade riscul bolilor de inimă, a cancerului şi a Parkinsonului. Un alt studiu corelează consumul îndelungat de ceai (zece ani) cu îmbunătăţirea densităţii osoase. Doctorul Tim Bond, membru al Asociaţiei Tea Advisory Panel care reprezintă interesele industriei ceaiului din Marea Britanie, crede că ultimele cercetări vin în sprijinul unor studii mai vechi care au arătat că două căni de ceai negru pe zi "îmbunătăţesc abilitatea de a reacţiona la stimuli şi ajută la concentrarea atenţiei asupra unei sarcini". (Alexandra Pele)

Citește și: