Mădălina CHIŢU
1694 vizualizări 4 iun 2011

Razele ultraviolete agresează pielea atât pe termen scurt cât şi pe termen lung, avertizează medicii dermatologi. Potrivit specialiştilor, pe termen scurt razele UV sunt responsabile de apariţia petelor şi a arsurilor solare, în timp ce pe termen lung provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, duc la distrugerea colagenului natural şi în unele cazuri pot provoca cancer de piele. Specialiştii recomandă în această perioadă a anului o protecţie solară adecvată fiecărui tip de piele.

În ceea ce priveşte protecţia pielii împotriva radiaţiilor, specialiştii menţionează că norii, umbrelele şi hainele nu oferă dermei protecţia necesară pentru a preveni riscurile menţionate mai sus.Cea mai eficientă modalitate de prevenire a ridurilor şi a îmbătrânirii pielii o reprezintă utilizarea cremelor cu factor de protecţie solară (FPS).

Alegerea factorului se face în funcţie de tipul de ten al fiecăruia dintre noi sau de locul în care ne aflăm. "Nu ieşiţi din casă fără să aplicaţi o cremă cu FPS de cel puţin 8. Atunci când vă expuneţi la soare, alegeţi însă o cremă cu factor de protecţie 30. Nu uitaţi că protecţia este cea mai bună soluţie anti-aging", afirmă Luciana Stanciu, estetician coordonator la un salon de înfrumuseţare din Capitală. Potrivit specialistei, valoarea pe care o indică factorul de protecţie sugerează, cu aproximaţie, cât timp ne putem expune la soare fără ca pielea să se înroşească. "Presupunând că, fără protecţie solară, pielea ţi se înroşeşte după zece minute, o cremă cu un FPS de 8 va mări acest timp la 80 minute (10x8). Aşadar, cu cât factorul de protecţie solară este mai mare, cu atât vom fi protejaţi mai mult timp şi mai bine", explică esteticianul Stanciu.

Fiecărui tip de ten îi corespunde un anume factor de protecţie. Ce ţi se potriveşte

Produsul pe care îl alegem trebuie să ne protejeze atât de razele ultraviolete de tip A (UVA), cât şi de cele de tip B (UVB). Ultravioletele de tip A afectează cel mai mult pielea - ele distrug fibrele de colagen şi elastina, fiind responsabile pentru accelerarea îmbătrânirii. Razele UVB provoacă arsuri solare, iar UVC, deşi au capacitatea de a distruge pielea, nu ne ating, pentru că sunt absorbite de stratul de ozon.

În cazul persoanelor care stau la plajă se recomandă să se protejeye cu o cremă cu 30 de minute înainte de expunere. Mai mult, dermatologii susţin că aceasta trebuie reaplicată după fiecare baie în mare sau piscină sau, în funcţie de valoarea factorului, la un interval de 80 minute (FPS 8), de 100 de minute (FPS 10), 150 de minute (FPS 15) sau chiar după un timp mai îndelungat.

Specialiştii susţin că loţiunea cu factor de protecţie solară se foloseşte nu doar când mergem la plajă, ci zilnic, pe timpul anotimpului cald. Fiecare dintre noi trebuie să-şi protejeze derma cu o cremă cu FPS. "Pentru un ten deschis la culoare, sensibil şi care se arde uşor, alegeţi pentru oraş un FPS de minim 25, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecţie de 50. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraş, pentru o loţiune cu FPS 15, iar pentru expunere directă, un factor de 30", precizează esteticiana.

Apariţia oricăror schimbări la nivelul pielii face obligatoriu un consult dermatologic, susţin medicii. Dintre semnele "colorate" care apar pe piele, cele mai nevinovate sunt pistruii sau petele maronii.

Esteticienii susţin că pentru prevenirea apariţiei premature a ridurilor este necesară nu numai pregătirea tenului dar, mai ales, protejarea lui. Tenurile uscate şi sensibile au nevoie de creme hrănitoare, vitaminizante, spre deosebire de cele grase, care au nevoie de creme hidratante.

Citește și: