394 vizualizări 23 iul 2009

Are numai 14 ani, dar zilele trecute a luat aur la cea mai mare competiţie de matematică din lume, pentru elevi: Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bremen (Germania). Cu performanţa asta, Omer Cerrahoglu din Baia Mare a uimit pe toată lumea. „Este cel mai mic din lot, dar a obţinut rezultatul al doilea din echipă. Este prima lui medalie; următorul după el care a luat aur are 16,17 ani”, ne-a spus profesorul Radu Gologan, cel care a coordonat şi pregătit echipa olimpicilor. 

Împreună cu Omer, a mai luat aur Mădălina Persu, absolventa Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Este din Drăgăşani (Vâlcea), iar profesorii de la Bucureşti au descoperit-o prin clasa a şaptea, tot pe la nişte olimpiade. În aprilie a fost admisă la Harvard. Nu-şi imaginează viaţa fără matematică: „Nu trece nici o zi fără să lucrez nimic. De regulă, pregătirea zilnică poate dura de la două, trei ore până la cinci, şase ore. Dar pot să mă gândesc cum să rezolv o problemă fără să am pixul în mână neapărat... pot să fiu la metrou şi să caut rezolvarea. De pildă, la o problemă de combinatorică pot să mă gândesc şi câteva ore, dar şi o săptămână întreagă”, ne povesteşte Mădălina. Face parte dintr-o familie simplă, mama este casnică, tatăl e subofiţer. Ca elevă, pregătirea pentru olimpiade şi-a făcut-o din camera de cămin. S-a autoeducat să se concentreze perfect chiar şi atunci când vecinul de alături dă muzica prea tare. 

„Aveam o datorie pentru ţară să iau aur”

Matematiciana e obişnuită cu premiile. La Olimpiada Internaţională, ea a mai obţinut anii trecuţi încă două medalii de argint: „De data asta am venit cu gândul să scap de argint, să nu mai rămână nimic nefăcut. Aveam o datorie şi pentru ţară, să iau aur. În prima zi a competiţiei am luat punctaj mare, a doua zi am făcut două probleme din trei, astfel că, imediat cum am ieşit din concurs, ştiam că va fi aur”. Cu totul, au fost 565 de participanţi din 104 ţări. Românii au ocupat locul trei în clasamentul general, ceea ce nu s-a mai întâmplat de multă vreme. În faţa României s-au clasat ţările asiatice şi Rusia, iar după - Anglia, Franţa, Ucraina, Bulgaria, Iran şi altele.

Elevii au primit două probe a trei probleme, iar fiecare probă a durat patru ore şi jumătate. „Nu am avut decât pauză de mers la toaletă. În rest, mai făceam pauze după ce rezolvam o problemă. În timpul acesta puteam să bem ceva sau să mai mâncăm puţină ciocolată pusă la dispoziţie de organizatori. Cu părinţii am ţinut legătura pe internet. Au fost probleme din matematica elementară, geometrie, teoria numerelor, algebră, combinatorică”, spune olimpica. După ce-şi va face studiile la Harvard, ar vrea să se întoarcă în ţară. Crede că şi aici poate avea o carieră frumoasă. „În State doar mă voi pregăti, căci acolo mă pot dezvolta ca student mult mai bine decât în România. La Harvard, din 30.000 de aplicanţi au fost admişi numai 2.000. Dintre aceştia, 6% sunt internaţionali. Oricum, şi pe copiii mei i-aş trimite la facultate în altă ţară”.

De la Bremen, toţi cei şase elevi din lot s-au întors cu premii: argintul l-au luat Andrei Deneanu şi Francisc Bozgan (Liceul Internaţional de Informatică), iar bronzul - Tudor Pădurariu (Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Oneşti) şi Marius Tiba, tot de la Liceul de Informatică.

Citește și: