6416 vizualizări 25 mar 2016

Infecţiile cu virusul herpes simplex (HSV) sunt frecvente în întreaga lume. “HSV-1 este cauza principală a infecţiilor cu herpes care se manifestă sub formă de leziuni herpetice şi vezicule la nivelul gurii şi buzelor. HSV-1 poate provoca, în anumite cazuri, şi herpesul genital, dar, de cele mai multe ori, HSV-2 este principala cauză a herpesului genital. Expunerea la HSV-1 este destul de comună şi nu există nici un stigmat în a avea vezicule herpetice, totuşi, prezenţa HSV-2 sau a herpesului genital provoacă jenă’’, spune medicul Simona Farcaş de la Centrul Medical ProVita pentru Gândul.

“Nu există nici un tratament pentru herpes simplex. Odată ce o persoană îl are, virusul rămâne în organism. Virusul este inactiv în celulele nervoase până ce declanşează puseul acut. Leziunile herpetice dispar de la sine după aproximativ două săptămâni”, adaugă medicul Simona Farcaş pentru Gândul.

Deşi nu există niciun leac pentru herpes, tratamentele pot ameliora simptomele. “Medicamentele pot reduce durerea şi pot scurta timpul de vindecare (cu până la 80%.). Aceste sunt adiministrate pe cale orală sitemic sau local, sub formă de creme. Băile calde pot ameliora durerea asociată cu leziuni genital”, mai spune medicul Simona Farcaş pentru Gândul.

Herpes simplex ( tip 1) se transmite prin secreţii orale sau răni pe piele, dar poate fi răspândit şi prin sărut sau împărţirea de obiecte casnice, cum ar fi periuţele de dinţi sau ustensile de mâncat.

“Printre măsurile de prevenţie a transmiterii, în cazul persoanelor care manifestă HSV-1 se numără:

- evitarea sărutării persoanelor cu leziuni herpetice vizibile; 

- evitarea folosirii la comun a obiectelor personale; 

- spalarea cât mai des a mâinilor; 

- se vor utiliza măsuri de protecţie solară; 

- se va încerca diminuarea stresului; 

Dacă o persoană are o leziune herpetică va evita atingerea acesteia şi apoi a ochilor şi a organelor genital. Şi nici nu trebuie să facă sex oral cu partenerul. În general, o persoană poate contacta infecţia cu herpes simplex tip 2 în timpul contactului sexual cu o persoană care are o infecţie genitală cu HSV-2.

Printre strategiile care pot fi adoptate pentru preîntâmpinarea răspândirii virusului HSV-2 se numără: 

1. Evitarea contactului sexual dacă este prezentă o leziune herpetică acută. Manifestările herpesului nu sunt întotdeauna evidente şi partenerul poate fi contagios fără să ştie. Orice persoană implicată într-o relaţie sexuală cu un partener care are HSV-2 ar trebui să fie consiliat de un medic, cu privire la modul în care poate rămâne în siguranţă. Mai mult:

2. Nu se vor atinge leziunile herpetice;

3. Se va utiliza prezervativ din latex; 

4. Se va limita numărul de parteneri sexuali; 

5. Se va folosi un lubrifiant pe bază de apă pentru a preveni frecarea din timpul actului sexual, care poate irita pielea şi poate creşte riscul apariţiei simptomelor;

Este important să se ştie că atât HSV-1 şi HSV-2 pot fi răspândite, chiar dacă rănile nu sunt prezente”, afirmă medicul pentru Gândul.

Medicul Simona Farcaş crede că femeile însărcinate, care au herpes genital, ar trebui să discute cu medicul lor, pentru că această boală poate fi transmisă la copil în timpul naşterii. “Deşi majoritatea infecţiilor cu herpes nu cauzează complicaţii grave, infecţiile la sugari, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit şi infecţiile herpetice, care afectează ochii, pot pune în pericol viaţa unei persoane.

Mulţi oameni, care au intrat în contact cu virusul herpes, pot trece prin perioade cu atacuri sporadice ce pot fi determinate de următoarele condiţii:

-Boală generală obişnuită sau cronică (de la boli uşoare la afecţiuni grave)

-Oboseală;

- Expunerea la soare, febră;

-Stresul fizic sau emoţional;

-Imunosupresie din cauza SIDA sau medicamente, cum ar fi chimioterapie sau steroizi;

-Traumatizarea zonei afectate, inclusiv activitatea sexuală;

-Menstruaţie;

 

Citește și: