Florin Badescu
48 vizualizări 27 ian 2011

Cât valorează un Oscar? Pentru Sony Pictures - care tocmai a lansat filmul "The Social Network" pe DVD şi va beneficia, fără îndoială, de o creştere a încasărilor, după ce a primit, în urmă cu două zile, opt nominalizări la premiile Academiei americane - răspunsul este următorul: câteva zeci de milioane de dolari. Potrivit Reuters, pentru Fox Searchlight, care a dat dovadă de multă intuiţie alegând să aştepte până pe 20 ianuarie pentru a lansa drama "Black Swan" pe plan internaţional, răspunsul la întrebarea de mai sus ar putea fi următorul: 100 de milioane de dolari în box office-ul mondial sau chiar 150 de milioane de dolari, dacă Natalie Portman va primi pe 27 februarie Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal.
În ceea ce o priveşte pe Natalie Portman, o victorie la gala premiilor Oscar ar propulsa-o pe protagonista din "Black Swan" în categoria actriţelor de la Hollywood plătite cu cel puţin 10 milioane de dolari pentru un rol, precum Reese Whiterspoon şi Halle Berry. Natalie Portman a avut un onorariu de şase cifre pentru rolul din filmul regizat de Darren Aronofsky, realizat cu un buget de producţie de doar 13 milioane de dolari.
În aceeaşi situaţie s-a aflat Halle Berry în urmă cu câţiva ani, ale cărei onorarii au început să depăşească 10 milioane de dolari pe film, după ce actriţa americană a primit Oscarul pentru rolul din "Puterea dragostei/ Monster's Ball".
Evident, cei care vor avea cel mai mult de câştigat sunt nominalizaţii şi viitorii laureaţi. Însă cursa pentru un Oscar a dat naştere unui veritabil "ecosistem" financiar, ale cărui tentacule se întind cu mult dincolo de concurenţi şi chiar dincolo de Academia de film americană - care va încasa 65 de milioane de dolari în acest an de la postul ABC pentru drepturile de televizare a galei. Potrivit presei americane, acest post va taxa în 2011 cu 1,7 milioane de dolari fiecare spot publicitar de 30 de secunde, după ce, în 2010, preţul unei jumătăţi de minut de publicitate era de 1,3-1,5 milioane de dolari.
Specialiştii în premiile Oscar, precum compania de PR "42West", pot încasa între 10.000 de dolari şi 15.000 de dolari pe lună pentru fiecare campanie de promovare a unui film.
În acest an, această companie se ocupă de campaniile de presă ale multor filme celebre la Hollywood - "The Social Network", "The Ghost Writer" şi "I Am Love".
Însă şi companiile mai mici de PR şi producătorii filmelor străine au şansa de a se descurca destul de bine din acest punct de vedere, în special dacă sunt nominalizate sau triumfă la Oscar, bonusurile primite de acestea putând să varieze între 5.000 de dolari şi 20.000 de dolari.
Alţi beneficiari ai cursei pentru Oscar sunt agenţiile de publicitate care realizează designul pentru afişele şi spoturile TV ale filmelor concurente. Încasările acestor companii pot ajunge până la câteva sute de mii de dolari.
În cazul filmului "Reţeaua de socializare/ The Social Network", un nou spot TV inclus într-o campanie de promovare a filmului, creată special cu scopul de a mări şansele acestui film la premiile Oscar, poate costa între 10.000 de dolari şi 40.000 de dolari.

Citește și: