Maria Bîrnaure
1412 vizualizări 9 aug 2016

Medicii pediatri se întreabă dacă nu cumva părinţii uită care este rolul pe care hârtia, cărţile, în adevăratul sens al cuvântului, îl au în viaţa şi dezvoltarea copiilor. Foarte mulţi dintre specialişti luptă pentru a promova această practică ce pierde teren în faţa noilor tehnologii - tablete, telefoane mobile, e-book readere -, potrivit The New York Times. 

Dacă noi am crescut înconjuraţi de cărţile din biblioteca bunicilor, de ce să le luăm copiilor noştri această şansă de a cunoaşte şi ei însemnătatea unei poveşti citite de pe foile de hârtie prinse într-o copertă frumoasă? 

„Iubesc cărţile. Nu îmi pot imagina cum aş trăi într-o casă fără cărţi sau cum mi-aş putea adormi copilul într-o cameră în care să nu existe rafturi pentru cărţi, unele citite şi recitite, iar altele noi care abia aşteaptă să fie răsfoite. Asta mi-am dorit pentru copiii mei şi asta le recomand şi părinţilor care ajung în cabinetul meu”, spune medicul specialist în pediatrie, Perri Klass.

Cărţile sunt importante pentru copii încă din primul an de viaţă, încă de la primii „paşi” făcuţi în direcţia învăţării cuvintelor şi limbii pe care o vorbesc părinţii lor. Începuturile acestei lecţii importante stau şi în puterea cărţilor cu poveşti. Modul în care cărţile electronice influenţează acest parcurs de învăţare a limbii de către copii este studiat îndeaproape de cercetători. 

În 2014, o analiză aprofundată a studiilor făcute pe cărţile electronice cu poveşti a scos în evidenţă câteva avantaje şi dezavantaje pe care le are acest tip de cărţi asupra dezvoltării intelectuale a copilului. 

Oamenii de ştiinţă au arătat că în cazul copiilor cu întârzieri în ceea ce priveşte dezvoltarea vorbirii, aceste cărţi electronice pot fi benefice, deoarece îi ajută să facă analogii între imagini şi cuvinte, integrând astfel mult mai rapid informaţia. 

De partea cealaltă, acel ecran interactiv poate atrage după sine distrugerea adevăratei relaţii dintre părinte şi copil. 

Un alt medic specializat în dezvoltarea comportamentala a copiilor, Jenny Radesky, admite că micuţii cu vârsta de până la 5 ani învaţă mai bine atunci când un adult este implicat în procesul de asimilare a informaţiei. „Ei învaţă mult mai bine atunci când nu sunt distraşi de elemente digitale, în special atunci când aceste elemente nu au un rol în firul poveştii sau în ceea ce priveşte rezultatul lecţiei”, explică Jenny Radesky.

Într-un mic studiu publicat în JAMA Pediatrics, cercetătorii au analizat interacţiunile dintre părinţi şi copiii lor, cu vârste cuprinse înte 10 şi 16 luni şi au descoperit că atunci când se foloseau de jucării electronice, atât părinţii, cât şi copiii foloseau mai puţine cuvinte decât atunci când se foloseau de jucăriile tradiţionale, de pluş sau plastic. Mai mult, cărţile ilustrate atrăgeau folosirea şi mai multor cuvinte decât jucăriile tradiţionale. 

Cuvintele şi imaginile pot face atât de mult bine creierului cititorului. Ele te pot face să simţi că trăieşti viaţa altcuiva, să te transpună într-o altă lume, plină de aventură sau înfricoşătoare. Pentru copii, ajutorul părintelui este esenţial atunci când citeşte o poveste, deoarece acesta poate oferi un răspuns imediat întrebărilor pe care le are cel mic, dar poate pune şi el întrebări ajutătoare, care să-l facă pe copil să asimileze şi mai multă informaţie. „Îţi aminteşti de raţa pe care am văzut-o mai devreme?”, întreabă părintele. Răspunsul copilului ar trebui să confirme eficacitatea lecturii. 

Mai mult, atunci când vede un animal, de exemplu, o raţă, desenată pe paginile unei cărţi, copilul nu poate apăsa pe ea şi aceasta din urmă să facă „Mac! Mac!”. El va trebui să apeleze la ajutorul părinţilor, care să-i explice ce fel de sunet scoate raţa, ajungând astfel să îşi imagineze acel sunet. 

Da, este mai uşor să vezi povestea decât să o citeşti. Totuşi, atunci când citeşti o poveste, creierul tău merge mai departe şi te ajută să îţi imaginezi cum acele cuvinte sunt transpuse în realitate, în imagini pe care le construieşti în mintea ta, iar acest lucru este foarte important în dezvoltarea tuturor. 

Citește și: