Silviu Bănilă
1622 vizualizări 6 dec 2018
David Earl Miller, care îşi aşteaptă execuţia de 36 de ani, se alătură unui număr tot mai mare de condamnaţi la moarte, care încearcă să evite injecţia letală, după câteva execuţii ratate de autorităţi, scrie BBC.
 
Un alt condamnat din Tennessee, Edmund Zagorski, a fost electrocutat luna trecută, după ce a ales scaunul electric. Injecţia letală este principala metodă de execuţie în SUA, dar cei care au comis crimele înainte de 1999 pot opta pentru Old Sparky, după cum este poreclit scaunul electric.
 
Atât Miller, cât şi Zagorski, au invocat execuţia ratată a lui Billy Ray Irick, din august, în urma căreia deţinutul s-a învineţit la faţă şi a avut nevoie de 20 de minute pentru a-şi da ultima suflare, scrie AP.
 

 

 
Execuţia lui Zagorski a fost a doua execuţie pe scaunul electric din ultimii 58 de ani. Miller, care va fi executat joi, a fost găsit vinovat de uciderea unei femei cu probleme psihice în vârstă de 23 de ani, în anul 1981.
 
Miller, în vârstă de 61 de ani şi Zagorski, de 63 de ani, au spus că injecţia letală pe bază de midazolam, folosită în Tennessee, provoacă o moarte dureroasă.
 
În ultima vreme, tot mai multe soluţii folosite de autorităţi au provocat o agonie lungă şi dureroasă pentru condamnaţii la moarte. Constituţia americană interzice utilizarea metodelor dureroase sau neobişnuite de execuţie.
 
În septembrie, un doctor a declarat în faţa unui tribunal din Tennessee că Irick a simţit o durere cruntă, deoarece a fost torturat în timpul execuţiei sale, informează The Tennessean.
 
Dr. David Lubarski a susţinut că midazolamul l-a sedat pe Irick, dar nu l-a ferit de efectele celorlalte două substanţe, injectate în timpul execuţiei.
 

 

 
Miller este unul dintre cei patru condamnaţi la moarte care au demarat cazuri federale în Tennessee, cerând să fie executaţi de un pluton de execuţie, în locul injecţiei letale.
 
În Alabama, zeci de deţinuţi au ales camera de gazare, în locul injecţiei letale, după ce li s-a oferit această opţiune, în locul injecţiei letale.
 
Electrocutarea nu mai este principala metodă de execuţie în SUA. Astfel, justiţia din Georgia şi Nebraska a stabilit că execuţiile pe scaunul electric sunt neconstituţionale. Totuşi, lui Miller i s-a spus că nu poate susţine neconstituţionalitatea metodei amintite, în situaţia în care chiar el a ales-o. 
 
Spânzurarea a reprezentat cea mai populară metodă de execuţie până în anii 1890, în SUA. A urmat apoi vremea scaunului electric, urmat de prima execuţie cu injecţie letală, în 1982. 

Citește și: