9895 vizualizări 11 feb 2010

"Uleiul trebuie folosit o singură dată la gătit, deoarece prin refolosire produsul începe să emane substanţe toxice cancerigene", spune biologul Livia Nena. Mai mult, proprietăţile benefice ale uleiului sunt distruse de la prima folosire. Dr. Nena completează că uleiurile vegetale oferă organismului beneficii, datorită conţinutului bogat în omega 3 şi omega 6.

Care sunt cele mai indicate uleiuri pentru gătit

Uleiul de palmier rezistă până la temperaturi de 230 de grade, de aceea medici nutriţionişti îl recomandă ca fiind cel mai indicat ulei pentru prăjeli. Mai mult, acesta este absorbit şi digerat uşor de către organism, iar atunci când este folosit corespunzător oferă şi beneficii organismului, datorită conţinutului ridicat de vitamina A şi E şi este o sursă bogată de beta - caroten.

Cel mai des folosit ulei pentru gătit este cel de floarea-soarelui. Medicii spun că acest ulei rezistă până la temperaturi de 170 de grade, după care începe să elimine substanţe toxice - cancerigene - în alimente. În plus, unul dintre principalele dezavantaje ale acestui produs este că prezintă un dezechilibru între omega 3 şi 6. Uleiul de floarea soarelui conţine omega 6 în exces, fapt ce dăunează organismului, deoarece împiedică asimiliarea de Omega-3.

Uleiul de măsline este ideal pentru prăjit. Încălzit, nu suportă modificări de structură şi îşi păstrează valorile nutritive mai bine decât cel de floarea-soarelui. Are punctul de ardere la 210 grade Celsius, substanţial mai ridicat decât temperatura ideală pentru prăjit care este de 180 grade Celsius. Mai mult, la această temperatură, grăsimile care au un punct de fum mai scăzut, precum untul, se descompun şi devin toxice pentru organism. Un alt avantaj al acestui ulei este că formează o crustă microscopică pe suprafaţa mâncării, ceea ce impiedică pătrunderea substanţelor nocive generate de procesul prăjirii şi îmbunătăţeşte savoarea mâncării.

Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru salată

Uleiul de soia este ideal ca bază pentru marinate şi vinegrete, deoarece acesta suportă destul de greu căldura. Unul dintre principalele beneficii ale acestui ulei îl reprezintă nivelul scăzut de acizi graşi saturaţi, fapt ce duce la scăderea colesterolului din sânge.

Uleiul de porumb este cel mai indicat pentru salate. Acesta oferă un gust aparte şi este foarte sănătos. În plus, nu conţine colesterol şi sodiu. Uleiul de porumb conţine vitaminele din gru­pa B, C, D, E, caroten, fosfatide şi micro­elemente precum fier, mangan, cupru, crom şi aluminiu. Acest ulei are un conţinut sporit de vitamina E, de două ori mai mult decât uleiul tradiţional de floarea-soarelui. De asemenea, conţinutul bogat de acizi graşi nesaturaţi din acest ulei duce la mărirea rezistenţei organismului la bolile infecţioase şi favorizează eliminarea din organism a excesului de colesterol.

Uleiul din sâmburi de struguri con­sumat zilnic previne apariţia dilataţiilor venoase anormale şi, mai mult, poate micşora venele varicoase. Acesta se foloseşte doar în salate de crudităţi.

Citește și: