Simona TUDORACHE
2002 vizualizări 23 apr 2017

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau poate fi o stare dată de anumite medicamente. Antidepresivele, sedativele, antihipertensivele pot determina scăderea libidoului. „Frigiditatea este în primul rând o problemă a femeii cu ea însăşi. Indiferent dacă vorbim de traumă, de lipsa stimei de sine, de alegerea greşită a partenerilor sexuali, de teama de a se deschide sau implica sufleteşte, ori de frica de a nu greşi ceva în relaţia cu partenerul, teamă  ce o poate face să îl piardă”, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Frigiditatea poate fi:

1.Totală. Contactul sexual  se desfăşoară aproape mecanic fără senzaţii erotice, fără orgasm.

2. Incompletă – Dorinţa sexuală există, dar actul sexual nu este atât de intens încât să se obţină orgasmul vaginal.

3. Parţială – Imposibilitatea obţinerii orgasmului vaginal prin stimulare externă se poate ajunge la orgasm clitoridian.

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau pot fi o stare dată de anumite medicamente. ,,Frigiditatea provoacă frustrări ambilor parteneri, pentru femeie sexul devenind doar o datorie conjugală, iar barbaţii pot ajunge la credinţa că nu sunt destul de pricepuţi sau dotaţi pentru a-şi satisface partenera. Este bine ca ambii să înţeleagă că frigiditatea poate fi tratată şi că o metoda eficienta de a trece peste probleme este comunicarea şi buna înţelegere’’, mai spune psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

,,Dacă nu există probleme medicale, înseamnă că vorbim de o problemă psihologică. În această situaţie cauza o poate reprezenta o traumă, un viol, probleme cu stima de sine, lipsa maturităţii sexuale a femeii sau a partenerului’’, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea. ,,Stresul, oboseala, preocupările profesionale, existenţa unei abstinenţe prelungite, consumul exagerat de pornografie sunt de asemenea factori care pot duce la lipsa apetitului sexual. De asemenea, primele experienţe sexuale pot avea un impact negativ asupra femeii, antrenând o diminuare, uneori definitivă, a libidoului’’, afirmă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

 În general, traumele sunt cele care blocheză simţurile femeii.  ,,Acestea pot fi multiple: familii dezorganizate în care conflictele sunt la ordinea zilei. Violul, independent de vârsta la care se întamplă, are efecte catastrofale asupra sexualităţii femeii. O altă cauză a frigidităţii este reprezentată de apariţia destul de devreme a masturbării clitoridiene. Astfel corpul “se învaţă” sau face o legătură directă între clitoris şi orgasm. Cele mai multe dintre femei rămân în acest stadiu “clitoridian” al orgasmului o perioadă lungă sau pentru toată viaţa. De cele mai multe ori pentru că nu mai reuşesc să depăşească bariera mastrbării precoce sau pentru că nu au găsit un partener experimentat, care să le facă să simtă şi altceva'', spune psihoterapeutul Constantin Cornea.  

O femeie poate găsi calea pentru a rezolva această problemă cu ajutorul unui partener, care să îi înţeleagă trăirile, sau apelând la ajutorul unui specialist.  ,,Un prim pas îl reprezintă psihoterapia.  Femeia poate descoperi încrengătura de probleme şi frici ce o blochează, dar şi modul în care îşi poate redescoperi sexualitatea. De ce psihoterapie? În primul rând pentru că unei femei îi este greu să întâlnească un partener care să aibă răbdarea, maturitatea, dorinţa, plăcerea, dar şi implicarea pentru a o ajuta să îşi depăşească temerile'', mai spune Constantin Cornea.

Rezolvarea acesteia aduce o îmbunătăţire a relaţiei de cuplu, o creştere a încrederii în sine, o mai bună viaţă socială.,, Implicarea partenerului este vitală. El trebuie să  susţină femeia  pentru a se descoperi pe sine, pentru a se detaşa complet de sentimentele de vinovatie cauzate de unele credinte sau eşecuri din viaţa personală, să reducă inhibiţiile, să-si accepte sexualitatea ca pe ceva normal, benefic şi sănatos pentru viaţă’’, adaugă Laura Maria Cojocaru.

 

 

Citește și: